När vi fastnade i en isländsk snöstorm
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det som skulle bli en intressant studie- och nöjesresa blev i stället en resa på liv och död. Något liknande snöoväder har vi inte upplevt vare sig i Sverige, Finland, USA eller Japan. Det isländska vädret kan ibland slå världen med häpnad.
Vi, de fyra nordiska ambassadörsparen på Island, hade beslutat göra en främjarresa till nordligaste delen av Island; för besök och samtal under tre dagar med lokala politiker, företrädare för näringsliv- och universitet. Resan betraktades lite som historisk.
Före avfärd från Reykjavik ringer vi Vägverkets informatör och frågar hur vägen upp till Akureyri, cirka 40 mil, ser ut. "Ja, sikten kan vara lite dålig och lite halt kan det vara. Men vi varnar inte", blev svaret från informatören. Undras om den informatören någon gång suttit fast i en bil på Holtavörduheidi - tror knappast det. Vi fyra ambassadörspar klarar av den första etappen utan stora svårigheter men så&
I uppförsbacken stannar tre bilar. Just i det ögonblicket ringer kollegan Ulf Svenér på ambassaden och säger att Ålandstidningen, tidningen Nya Åland, Ålands radio och framför allt Västerviks-Tidningen sökt mig. Vi fick samtidigt veta att Dagens Industri samma dag haft en kort nyhetsartikel om flytt till Mariehamn - långt innan ett beslut om eventuell flytt tagits.
Så förlåt kära mediarepresentanter att vi då inte kunde svara ögonblicken. Det kändes närmast surrealistiskt att sitta fast mitt på den isländska tundran och kommentera eventuella flyttplaner till en annan ö - Åland. När vi väl kommit åter till civilisationen blev de journalister som ringt kontaktade.
Mitt i det enorma snöovädret stannar en ung islänning och erbjuder oss hjälp. En islänning till stannar. De ger oss rådet att försöka vända bilen och ta oss tillbaka till Reykjavik. Just som räddningen var nära ser vi i andra körfältet en lastbil med släp komma mot oss. Chauffören kan inte styra. Lastbilen bara kanar i väg och med 20 decimeters avstånd från vår Volvo ställer sig det tunga ekipaget mitt över vägen och blockerar den lilla trafiken från bägge håll. Så nära en svår bilolycka har vi aldrig varit.
Hur gick då besöket i Akureyri, när vi väl kom dit ? Över all förväntan måste vi säga. Vi hann se på fiskodling, världsunik, av hälleflundror och höra om marinforskning vid Akureyri universitet. Vi hann också se amatörteater i en lokal liknande NTO-lokalen i Skedshult.
Vi fick också lära att också fiskeindustrin rationaliseras i Island. För tio år sedan fanns 34 räkfabriker, i dag runt tio och om några år tre-fyra. Så snabbt går utvecklingen.
Vi nordiska ambassadörer bjuder in nordiska medborgare till ett möte. En svensk kom. En kurd, som blivit svensk medborgare, och som flyttat hit från Göteborg och som nu är kökschef för kantinen för det gigantiska kraftverksprojektet Karahnjukar i östra Island.
Han har på rockuppslaget en nål med Sveriges och Islands flaggor. Han sätter den på mitt rockuppslag. Jag har en till hemma sade han.
Kolumnen