"Min verklighet syns aldrig på tv"
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Även om programmet, som mest lockade 520 000 tittare, planeras ingen uppföljning enligt den information jag fått. Det blev inget riktigt gensvar hos media. Vilket är mycket synd. På 1960- och 70-talen gjordes många liknande verklighetsnära tv-serier och då lockade de storpublik men så är det inte i dag. I dag skall det vara dokusåpor och inte socialrealism, är den förklaring jag får från tv i Göteborg.
Upphovet till tv-serien Orka,orka var tycker jag genialisk.
Någon Inger i Sverige skrev ett brev till tv i Göteborg.
Saxar ur hennes brev:
"Min verklighet syns aldrig på tv. Man hoppades att tv skulle kunna visa ett drama som för en gångs skull kunde vara i närheten av min och de flesta andras verklighet. Ungar, skilsmässa, vårdnad, skolproblem, pengar, pengar, pengar, sjukvård, omsorg, gamla sjuka föräldrar, övertid, pengar,pengar, pengar, pension, orka, orka, orka."
Inger tycker att mycket i tv-programutbudet "handlar om några högutbildades skitproblem som inte hör hemma i den verklighet vi städare, sjukvårdare, byggjobbare, permitterade, avbetalningstyngda lever i".
Jag kanske inte riktigt förstår detta med högutbildades skitproblem. Men vi lämnar det.
Sagt och gjort. Ingers brev blev verklighet. 160 skådespelare, flertalet ganska okända, ungefär 600 statister och 204 inspelningsdagar ledde till 24 avsnitt. Serien skapades av Sara Kadefors och Mats Kjelbye. Sju regissörer har medverkat. Inspelningarna gjordes inte i en studio utan i en Göteborgsförort Nödinge under realistiska förhållanden.
De som arbetade med tv-serien hade som mål att filma så nära verkligheten som möjligt. Bland annat bara en filmposition nämligen betraktarens. Skådespelarna skötte själva sina kläder och smink under inspelningen. Så kallade kameraåkningar var inte tillåtna.
För er som inte såg serien Orka, orka skall sägas att avsnitten handlade om sex huvudkaraktärer män och kvinnor, vars vardag i både bekymmer och glädje skildrades med värme. Det var på inte sätt ett lyckligt slut för de sex huvudkaraktärerna. Men det kändes nära och verklighetstroget.
Vänner vi frågar har med något undantag inte sett serien. Den person på tv i Göteborg jag talar med tror också att seriens namn Orka,orka kunde få många att avstå ifrån att titta. De tyckte kanske att de tillräckligt under dagen hade fått kämpa och orka med så att de på kvällen kunde kosta på sig att koppla med något lättsammare. Det är givetvis lätt att förstå.
Men samtidigt gav denna serie Orka,orka en bra inblick i mänskliga relationer och om hur de ibland kan lösas, ibland inte.
Tv-satsningen Saltön, också den producerad av tv i Göteborg, med Vivica Lärn som författare och Carin Mannheimer som producent och med en rad stjärnskådespelare lockade varje avsnitt cirka tre miljoner svenska tittare. Den serien visas just nu på norsk tv.
Förföriskt vackra skärgårdsbilder, ja visst, men en tunn soppa tycker jag jämfört med serien Orka,orka.
Kolumnen