Nyligen genomfördes den första av tre etapper i det egyptiska parlamentsvalet. Islamistiska partier fick i denna första del över 60 procent av rösterna i Egyptens underhus. Historiskt är valdeltagandet på runt 60 procent mycket högt. Egypten står inför ett viktigt vägskäl. Världssamfundet måste ställa stenhårda krav på det egyptiska folkets rätt tilldemokrati. Ansvaret måste överlämnas från militären till en civil regering. Militären fick av folket rätt att hålla säkerheten i landet, men inte som nu styra den demokratiska processen.
Hur valet genomförs spelar naturligtvis en avgörande roll. Det fanns oklarheter hur valet skulle göras när det gällde partilista och personval. Nästan hälften av landets befolkning är analfabeter och kan inte ta till sig skriftlig valinformation. Enligt en undersökning som NDI (National Democratic Institute) gjort så har endast tre procent av alla medborgare i Egypten nåtts av ett politiskt budskap.
Det har tagit för lång tid att starta valprocessen. Det är naturligtvis bra att den nu har inletts men den kommer att pågå ända tills mars. Landet har dessutom sagt nej till en oberoende valövervakning utifrån.
Aldrig kunde jag ana, när jag den 16 januari 2010 deltog i en koptisk demonstration utanför Egyptens ambassad i Stockholm, att Egypten året därpå skulle genomföra demokratiska val.
Den 9 oktober i år, när jag kom till Kairo för att studera den arabiska våren, möttes vi av en demonstration. Det var kopter som genomförde en fredlig demonstration, men som tog en våldsam vändning när militären skulle skingra massorna och körde över och dödade civila. Vi såg på håll hur människor sprang för sina liv och hur ambulanser for i skytteltrafik.
Nyligen samlades åter folket på Tarhirtorget. Det finns en enorm vrede över att militären inte vill lämna ifrån sig makt. Återigen ser vi den våldsamma regimens hand, och ett 40-tal personer har dödats och över 3000 personer skadats.
Efter parlamentsvalen ska nu en stor grupp på cirka 100 personer skriva en ny konstitution för Egypten. Av dessa personer uppges 80 personer ska komma från militären, vilket naturligtvis är helt oacceptabelt utifrån demokratiska principer. Först därefter ska en ny president väljas.
Då är vi långt fram i vår. Det är svårt att veta vilka krafter som verkar och har mest inflytande i Egypten just nu. Jag är också starkt oroad för kvinnornas situation.
De kvinnor jag har mött vill inte återgå till det som varit, men frågan är vad de har att vänta framöver. Ska jämställdhet ens finnas med i den konstitution som kommer att skrivas?
Det som är hoppingivande är att unga personer, kristna och muslimer mötts på Tahrirtorget i kampen för en ny framtid. De vill ha ett mer öppet och modernt land med demokratiska reformer, men också satsningar på jobb och utveckling
Det är viktigt att folket känner att deras kamp ger resultat. Många människor har gett sitt liv för att ge sina barn en framtid. Sveriges regering bör i alla sammanhang tydligt uttala att man står upp för folket i den demokratiska process som nu inleds i Egypten.
Vi bör också verka för goda handelsavtal med krav på demokratiska framsteg som ger människor arbete och ett framtidshopp.
Vi får inte svika Egyptens folk.