Makten korrumperar

Västervik2006-05-03 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I många olika sammanhang brukar regeringen hävda att ombyte, ett skifte från det bestående, är bra för utvecklingen. Ett skifte leder nämligen till nytänkande. Gamla så kallade sanningar omprövas och man får börja tänka i nya banor. Jag delar regeringens uppfattning att skifte och ombyte är positivt för utvecklingen. Detta gäller på alla områden, även för den förda politiken och regeringsinnehavet.
Om en medicin inte hjälper att bota eller lindra en åkomma eller till och med förvärrar den är det dags att byta medicin, inte att ordinera större doser. Ett för långvarigt regeringsinnehav löser inte problemen utan förvärrar dem och korrumperar, se bara på utnämningspolitiken och den senaste tidens affärer.

Maktfullkomligheten och självbelåtenheten genomlyser till sist alla politiska ställningstaganden. Det är därför det är så uppfriskande med ett regeringsskifte som Ericssons vd Carl-Henric Svanberg sade för en tid sedan. Ett uttalande som genast ledde fram till hotelser från partisekreteraren (s) om att ändringar behövde övervägas i aktiebolagslagen. Så går det till när maktinnehavet och de egna fördelarna blir viktigare än att se till medborgarnas bästa.
En annan fundering jag har är om jag och min hustru bör överklaga det senast fastställda taxeringsvärdet på vårt hus eftersom alla våra fem barn numera är utflyttade och vi inte har behov av hela huset. För vår del räcker det gott med en lya på cirka 90 kvadratmeter och inte de dryga 170 kvadratmeter som huset är på. I konsekvensens namn borde vi därför inte behöva betala skatt på hela huset. Det som gäller för statsministern borde väl gälla för alla medborgare eller har korruptionen nu gått så långt att vissa medborgare är mer jämlika än andra och därför skall bedömas och taxeras efter specialregler.
DEBATT
 Bo Lundgren, Västervik, är riksdagskandidat för moderaterna.
Läs mer om