Lapptäckes- eller kålhuvudspolitik
Lapptäcke eller kålhuvud? Det är dessa två symboler man, enligt Jan-Gunnar Johansson, har att välja mellan i höstens val. Foto: Sam Stadener/Pressens Bild
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Så han fortsätter sin artikel med att ge sin syn på det, som han anser, dåliga lapptäcket vi har som samhällssystem i dag. I yviga ordalag skrotar han ner hela den Svenska välfärdsmodellen. För det är just vad det här valet kommer att handla om, vår svenska välfärd! Det är vad han egentligen menar med sin jämförelse med lapptäcket? Vad han har att bjuda på i stället skriver han inget om, annat än i mycket vaga ordalag.
Låt oss titta lite på vad som i dag ingår i vårt lapptäcke, som har blivit så tungt för KHA. På en av lapparna står det skola och utbildning, en lapp som innebär att våra barn får gå i skolan. Nästa lapp står det sjukvård på, en dyrbar lapp kan tyckas, men inte desto mindre nödvändig. Den här lappen utgör en av de allra viktigaste i täckets uppbyggnad. Så här fortsätter det med lapp efter lapp i täcket, där finns sjukförsäkring, socialförsäkring, arbetslöshetsförsäkring. Gemensamt för alla lapparna i täcket är att de bekostas solidariskt av alla via skattsedeln.
De tre sistnämnda lapparna är tydligen ett svårt problem för KHA, han skriver följande i sin artikel: "Springa, springa, springa för att söka alla bidrag". Bidrag är tydligen något mycket fult i hans ögon. En annan mycket viktig lapp i täcket utgörs av arbetsmarknadspolitik. KHA måste tycka att det är alldeles förskräckligt att det finns ett skyddande lapptäcke som ger viss trygghet när storföretagen flyttar utomlands och ställer svenska arbetare utan jobb.
Jag vill även peka på två lappar som i dagsläget finns med i "lapptäcket" Sverige. Fackets rättighet att tillvarata sina medlemmars intressen gentemot arbetsgivaren. Samt den viktigaste av alla, rätten, eller om man så vill, skyldigheten att teckna kollektivavtal.
Lapp på lapp men ingen söm, började alltså Kenneth Hardy Axelsson sin debattartikel. Alla vet vad den gåtan har för svar. Jag förstår mycket väl att han inte fortsatte på det temat. Om vi nu i stället för att likna Sverige vid ett lapptäcke, ersätter det med ett kålhuvud, så blir alltså bladen i kålhuvudet vad lapparna var i täcket. I kålhuvudet finns inga besvärande sömmar som måste sprättas bort, i stället blir det enkelt att riva bort blad efter blad. Det är precis så Kenneth Hardy Axelsson och hans "partikamrater" i den så kallade alliansen vill föra sin politik.
Många blad på kålhuvudet måste plockas bort om de skall uppnå de utlovade skattesänkningarna. Skattesänkningar som är större än vad lappen för sjukvård i dagens lapptäcke kostar. Plockar man bort allt för många blad från kålhuvudet så vet alla vad som återstår, endast den hårda och oätliga stocken. Det är vad KHA har att erbjuda medborgarna om de blir arbetslösa eller sjuka. Rådet de får är kort och gott: "Ni måste komma tillbaka till arbetet så fort ni kan så slipper ni att gnaga på kålstocken."
I höstens val finns det alltså endast två principer att lägga sin röst på. Lapptäckesprincipen eller kålhuvudsprincipen. Lapptäcket kommer att behöva vissa justeringar för att förstärka och utveckla tryggheten i vårt samhälle. Det finns även lappar som måste komma till för att denna utveckling skall komma till stånd. Vi måste därför förbättra de sömmar som kan tyckas dåligt isydda, för visst finns det även dåligt isydda lappar i täcket.
Enligt den andra principen blir det lätt att rycka bort blad efter blad på kålhuvudet. Borta är solidariteten och medkänslan för det mänskliga. Här blir det pengar och ekonomiska övervinster som reglerar takten. Börsen måste stiga. Vinsterna måste öka. Alla måste jobba mera. Bli inte sjuk eller arbetslös. Om ni inte hänger med i dekadansen flyttar vi utomlands är budskapet från alliansens uppdragsgivare.
Jag måste även påpeka att det inte kommer att vara möjligt att rösta på den borgerliga alliansen i höstens val. Det kommer nämligen inte att finnas några valsedlar med det partinamnet på.
Så när vi i höst, fullproppade av valfläsk från alla partier, åter skall lägga vår röst är allt precis som vanligt. Då är det jag själv, som enskild väljare, som måste avgöra om jag vill ha lapptäckes- eller kålhuvudspolitik!
DEBATT
Jan-Gunnar Johansson, Västervik, är fri debattör.