Kontrollbehovet är stort  - demokratin är förloraren

Västervik2011-06-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Harald Hjalmarssons debattartikel var svar på två insändare, en från undertecknad och en från Anders Johansson. Artikelns rubrik var "Jag saknar inte helhetssyn". För att hävda att påståendet är riktigt går Hjalmarsson till ytterligheter; allt är antingen svart eller vitt. Hjalmarsson ägnar sig med stor envishet åt tillväxt. Varför inte delegera och lita på att andra kanske till och med klarar tillväxtfrågor bättre än kommunalrådet.

Kommunstyrelsen har utfört en medarbetarenkät. Hur ser resultatet ut för ledningskontorets del? Är medarbetarna positiva i stort eller negativa? Hjalmarsson skriver om effektiviseringar i kommunen. Hur ser produktiviteten ut? Har den ökat eller minskat under de år Hjalmarsson varit kommunalråd? Jag håller helt med Anders Johansson om att ledarskapet i kommunen inte är det bästa.

Hjalmarsson skriver: "Jag saknar inte helhetssyn. Däremot försöker jag förändra och förbättra väldigt många saker samtidigt". Det låter dynamiskt när en chef påstår att han/hon vill göra många saker samtidigt i hög takt. Säger någon det i chefsposition är det dags att dra öronen åt sig. Debattartikeln var ordrik och Hjalmarsson vill förtydliga sin bild som det rätta kommunalrådet för vår kommun. Jag är ytterst tveksam.

Harald Hjalmarsson har blivit vald av Moderaterna att vara kommunstyrelsens ordförande, helt riktigt då Moderaterna är det största allianspartiet. En förtroendevald är en lekman och ingen expert. En förtroendevalds största styrka är att kunna rekrytera duktiga tjänstemän/kvinnor.

Besöksnäringen som en tillväxtfaktor är ett område som kommunalrådet tar upp. Besöksnäringens stora områden är Västerviks stad och skärgården. Hur ser utvecklingen ut för att stärka skärgården för besöksnäringen? Vad jag förstått är det skärgårdsborna som bestämmer när, hur och var turism kan ske, inte marknaden. Besöksnäringen är tydligen att handla på våra stormarknader som nu poppar upp längs infarten. Komma hit och handla och sedan åka vidare till Öland, är affärsidén.

Jag påstår att Hjalmarsson i sin iver över att ha full koll på allt har centraliserat verksamheten. Tagit bort tekniska nämnden och flyttat över nämndens verksamheter till de kommunala bolagen Miljö- och Energi samt Kraftbolaget. Bildat en koncern med kommunstyrelsens arbetsutskott som styrelse för koncernen med dotterföretagen Miljö- och Energi, Kraftbolaget och Bostadsbolaget. Samhällsbyggnadsenheten har Hjalmarsson placerat som en enhet under kommunstyrelsen. Detta är en centralisering och maktförskjutning till kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott? Kontrollbehovet är stort. Demokratin är den stora förloraren.

I stället för att inte höja skatten lånar Västerviks kommun upp pengar från kommuninvest. I dag har kommunen stora skulder och pensionsåtaganden. Kommunens låneutrymme har ökats till 1,8 miljarder kronor. Vi kan ha en totalskuld på närmare 3 miljarder om det vill sig riktigt illa. Nu är frågan vilket vi kommunmedborgare anser bäst; stora skulder eller höjd kommunskatt?

Att ens förfäder i flera generationer fått sin försörjning på landsbygden innebär inte att man ärver en känsla för landsbygden kanske tvärt om. Jag har den största tiden av mitt liv varit boende på landsbygden, eller om man så vill i glesbygd, och känner väl till förutsättningarna för hur vanliga landsbygdsmänniskors vardag ser ut. Mitt engagemang för landsbygden har troligen en liten utväxling på insatt kapital enligt vad Hjalmarsson lite luddigt skriver.

Jag måste i vart fall vara lite positiv. Infrastrukturfrågor är viktiga. Hur frågande jag än ställer mig så får farledens utvidgning och framkomlighet vara en framtida satsning på just infrastrukturen. Jag vet inte, men sjöfarten borde vara en framtidssatsning för en grönare värld.

Debattreplik
Nils Ronquist är medlem
i Kristdemokraterna. Inlägget är en kommentar till Harald Hjalmarssons debattinlägg i VT den 23 maj.
Läs mer om