Konsumenternas makt

"Visst behövs det göras något men frågan är om det räcker med en massa namnunderskrifter. Jag tror inte det! EU kommer inte att lyssna på en liten skara svenskars klagomål. Bryssel måste hålla de stora livsmedelsproducenterna om ryggen", det skriver Jan-Gunnar Johansson nedan.

Matdiskussionen går vidare. Foto: Scanpix

Matdiskussionen går vidare. Foto: Scanpix

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Västervik2010-05-11 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en artikel i VT kunde vi för en tid sedan läsa att konsumenter börjar förstå att de blivit grundlurade av livsmedelsindustrin. Tillsatser av olika slag, som i och för sig är godkända av EU och försedda med så kallade E-nummer, men varför alla dessa tillsatser? Jag har tidigare nämnt tillsatser i matbröd, men om man tittar på andra varors innehållsförteckningar så ser man att det är precis lika illa där, om inte värre! Det finns totalt 316 olika E-nummer som står till livsmedelsindustrins förfogande att blandas i den mat som de tillverkar. Det finns allt från färgämnen, varav de allra flesta är syntetiskt framställda, till konserveringsmedel som också är syntetiska ämnen. Det finns sötnings- och surhetsreglerande ämnen. Man blir inte ett dugg förvånad när man kan konstatera att även de flesta av dessa också är syntetiska produkter. Ja så här kan man fortsätta att läsa om de E-nummer som finns, antioxidationsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, förtunningsmedel, klumpförebyggande medel, drivgaser, ytbehandlingsmedel med flera.Men det finns ytterligare en grupp, som för övrigt borde förbjudas helt och hållet enligt min mening, nämligen smakförstärkare, eller som gruppen heter med E-nummer, E 620 - E650. Det finns egentligen bara en orsak till att dessa så kallade "smakförstärkare" används av livsmedelsindustrin, man har allt för dåliga råvaror som grund för sin mat! Råvaror som har blivit så utarmade av tillverkningsprocessen att nästan all naturlig smak gått förlorad. Därför måste "smakförstärkare" tillsättas.I en debattartikel i VT måndagen den 3 maj 2010 tar Kenneth Hardy Axelsson och Gunvor Larsson upp det här problemet. De anser att ett "folkligt uppror" behövs. "Renare Mat" vill de kalla sitt projekt. Visst behövs det göras något men frågan är om det räcker med en massa namnunderskrifter. Jag tror inte det! EU kommer inte att lyssna på en liten skara svenskars klagomål. Bryssel måste hålla de stora livsmedelsproducenterna om ryggen. Det är i EU-maktens korridorer som det har lobbats fram beslut om godkännande av en massa kemikalier i vår mat.Däremot finns det en väg för att få bort allt vad tillsatser heter från våra livsmedel. Den här vägen skulle visa producenterna och EU vem som innehar den verkliga makten, jag talar om konsumenternas makt! Om alla plötsligt skulle sluta upp med att köpa varor som innehåller så kallade smakförstärkare, E-nummer 620-650, vad skulle hända då? Jo, livsmedelsindustrin skulle få skrämselhicka! Tänk er, om alla produkter som innehåller "smakförstärkare" skulle komma tillbaka till fabrikerna som hade tillverkat dem. Konsumentens makt skulle vinna över livsmedelsjättarna och byråkratin i EU! Utan att skriva ett enda namn på någon lista. Vad som egentligen skulle behövas är konsumentinformation, ett av kraven måste vara bättre information på produkterna, har ni försökt att läsa på innehållsdeklarationerna? Den absolut minsta textstorlek som går att hitta brukar vara vanligt, det blir nästan omöjligt att läsa utan förstoringsglas. Många gamla har ingen som helst möjlighet att kunna läsa det som står skrivet på förpackningarna. Min uppmaning till alla är: Vänd på förpackningen, läs och begrunda, lägg tillbaka produkten om den innehåller "smakförstärkare"!
Debattreplik
Jan-Gunnar Johansson är fri debattör. Debattartikeln är en replik på Kenneth Hardy Axelssons och Gunvor Larssons debattartikel i VT den 3 maj.
Läs mer om