Konsten att vara snäll

Läkaren och författaren Stefan Einhorn. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Läkaren och författaren Stefan Einhorn. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto:

Västervik2005-11-14 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Stefan Einhorn är min nye favoritförfattare. Hans två senaste böcker Den sjunde dagen och Konsten att vara snäll har gjort djupt intryck på mig. De två böckerna borde vara obligatorisk läsning för alla som är intresserade av och som arbetar med människorelationer. Stefan Einhorn är professor vid Karolinska institutet och överläkare vid Radiumhemmet och son till läkarparet Nina och Jerzy Einhorn.
Jag har förstått att efterfrågan på hans bok Konsten att vara snäll varit enorm. Första upplagan är redan slutsåld. Föreningar runt om i landet vill ha honom som föreläsare. Det är ett mycket gott tecken i ett land, som annars domineras av närmast hysteriska rapporter, ena dagen om att alla skall drabbas av fågelinfluensa till att andra dagen drabbas av total penningbrist och stängda bankomater.

Varför är jag då så förtjust i Einhorns bok? Jo, för att han mycket begåvat ställer sig frågan varför beteckningar som "snäll" och "god" om människor blivit negativt laddade ord. Han häpnar varje gång han hör den nedvärderade tonen. Det är enligt Einhorn dags för ett paradigmskifte i synen på den snälla människan. Han menar att den snälla människan är mycket klok. För hon har förstått vad det faktiskt handlar om; det vi gör för våra medmänniskor gör vi också för oss själva. Einhorn tror att snällhet är den viktigaste enskilda faktorn när det handlar om hur framgångsrika vi blir i våra liv. Samtidigt menar han att vekhet och svaghet inte skall blandas ihop med begreppet snällhet. Oförmåga att säga ifrån eller att försvara sig själv och sin omgivning gagnar inte någon och slutresultat blir negativt.
Einhorn utesluter inte att snälla människor kan agera av egoistiska skäl. Men så länge omtanken om medmänniskan finns där och handlingen är god är det helt ok. Och till slut är det inte tanken utan handlingen som räknas.

Stefan Einhorn citerar sin far Jerzy, som ofta använde president Harry S Trumans visdomsord "Tänk vad mycket man kan åstadkomma när man inte bryr sig om vem som får äran". Och pappa Jerzy arbetade alltid enligt principen "gör så gott du kan och var generös mot dina medarbetare".
Det känns befriande att böcker av detta slag kan ges ut och mötas med sådan värme. Många boktitlar talar annars om hur vi individer bör satsa på oss själva.

Stefan Einhorn radar i slutet av sin bok upp en rad skäl varför vi människor skall vara snälla:
Vi mår bra av att göra gott. Det finns vetenskapliga undersökningar som visar på det.
Människor runt omkring oss mår bra om vi gör gott för dem.
Indirekt skapar vi fördelar för oss själva genom att det vi gör för andra får vi igen på det ena eller det andra sättet.
Samhällen med ett utbrett etiskt tänkande är mer välfungerande än andra samhällen.

Stefan Einhorns syster Lena har i dagarna haft en bejublad premiär på sin spelfilm Ninas resa. Filmen är en ömsint skildring av mammans liv från gettot i Warszawa till trygga Sverige.
Så läs brodern Stefans bok och se systern Lenas film. Det blir mycket Einhorn.
Kolumnen
 
Läs mer om