Kommentar på Hjalmarssons svar till Jessica: "Många ursäkter"

Det här är en kommentar till Harald Hjalmarssons svar till trebarnsmamman Jessica. Hon skrev till honom om ledsna och oförstådda barn som inte får det stöd de behöver.

Kollage

Kollage

Foto: VT

Västervik2024-04-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svaret bestod av många ursäkter om varför en kommun anser sig inte behöva följa en lag? Skollagen i det här fallet har kommit till för att värna om barnen, till skydd och stöd för att de ska få den hjälp de har behov av. Detta för att försäkra sig om att det viktigaste vi har, barnen alltså, ska få växa upp till trygga vuxna som ska ta vid och axla det samhälle vi ska leva i tillsammans. Förebyggande stöd till barn är den mest ekonomiska och effektivaste samhällsinvesteringen vi kan göra.

Jag har själv ett vuxet barn med ett allvarligt handikapp. Hon hade tur som växte upp när det fortfarande fanns vuxna i skolan och vuxna med specialkompetenser och ingen skulle drömma om att ta bort hennes rätt till stöd. Idag lever hon ett självständigt liv och är den av mina barn som behöver mig minst. Det hade jag kanske inte räknat med, men det var ändå inte utan kamp. Idag kan en förälder kämpa hur mycket som helst och barnen nekas ändå hjälp och stöd, trots att skollagen säger att det är ett barns självklara rätt.

Man kan inte säga att ”tyvärr har vi lågkonjunktur, inflation och systemhotande gängkriminalitet”. Vad beror det på? Det är en konsekvens av politiskt tagna beslut på alla nivåer. Ungdomskriminalitet beror till stora delar att vi inte tagit hand om våra barn. Sanningen är den att skolan har varit utsatt för nedskärningar i 30 år, det har inget med dagens lågkonjunktur att göra.

”Vi har ingen universallösning för alla personer som behöver stöd.” Men det är precis det vi inte ska ha. Barnen behöver konkreta, personliga lösningar för varje individ. Det är därför vi behöver specialkompetenser i skolan. 

”Vi ska jobba med kommunens attraktivitet, försöka få hit människor som vill bo här, det föds för få barn och vi behöver tänka smart och nytt”, säger kommunalrådet. Hur det än är så måste det finnas kompetenta vuxna i skolan som kan var just de som tänker smart och nytt. Problemet är att nedskärningspolitiken har tagit bort pedagogerna som ska göra jobbet. Det som skulle göra Västervik attraktivt för att få folk att flytta hit är en bra skola, vård, omsorg och en vettig infrastruktur. 

Kanske ska vi ställa frågan om varför kvinnorna föder för få barn, istället för att bara konstatera att det är så. De kan helt enkelt ha tröttnat på lågprisskolan. Den skolan som har få vuxna, stora barngrupper och avsaknad av stöd till barnen med personal som går hem på kvällen och känner frustration över sin otillräcklighet. 

Vems plånbok är det som gäller när dessa barn har blivit vuxna och inte fick sin ryggsäck fylld med de verktyg de behövde? Vi ser idag vilken fruktansvärd nota vi ska betala.