Kalmar län ska vara huvud och inte svans i regiondiskussionerna

"Kalmar var en gång unionshuvudstad för hela Norden. Kalmar kan mycket väl bli säte för regionfullmäktige i Region Östra Götaland, bestående av det återförenade Småland, Öland och Östergötland. För att det ska komma till stånd krävs agerande." Detta skriver Anders Andersson (KD) och Gudrun Brunegård (KD) i debattartikeln nedan.

Västervik2011-02-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om vilken region vi i Kalmar län ska tillhöra har plötsligt blivit het. Utspel görs från olika håll.

Kristdemokraterna var med all säkerhet först ut, då distriktsstämman 2002 tog ett inriktningsbeslut. Det gick ut på att vi i första hand vill arbeta för en regionkommun bestående av ett sammanhållet Småland-Öland, gärna i samverkan med Östergötland, och med öppenhet även för Blekinge och Gotland. Den linjen har kristdemokrater från länet företrätt i de diskussioner som förts mellan partier och med partikamrater från andra län.

Men varför bilda en större region? Är det inte risk att vi släpper ifrån oss makt till andra, som inte vill oss väl, i vårt hörn av Sverige?

Vi tror tvärtom. Skälen är flera:

Kalmar län är för svagt för att göra sin röst hörd när staten fördelar satsningar. Det gäller i högsta grad för infrastrukturen, våra förbindelser med omvärlden. Under den senaste vargavintern har skildringarna varit många av strandsatta resenärer längs våra järnvägar. Våra landsvägar är i minst lika stort behov av underhåll, inte bara de småsträckor som nu är på gång.

För att få tyngd i kraven på infrastruktursatsningar behöver vi sluta oss samman. Annars kommer vi aldrig kunna mäta oss med de stora och folkrika regionerna i Stockholmsområdet, Skåne och Västra Götaland, när de häver upp sin röst. Vårt län blir musen som röt.

Småland är ett utomordentligt starkt varumärke. Med en förtätad samverkan mellan de tre smålandslänen skulle styrkan flerfaldigas, både vad gäller image och marknadsföring. Associationerna till småskalighet, yrkesskicklighet, målmedvetenhet och överlevnadsförmåga ligger nära till hands. Flera nationalikoner från Småland, såsom Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, Jenny Nyström och John Bauer, har alla på sitt sätt präglat det svenska kulturarvet, liksom IKEA och Gnosjöandan. Detta kan vi dra nytta av i en kommande småländsk regionkommun. Ölands varumärke är minst lika starkt.

Redan i dag finns ett väl fungerande samarbete i regionsjukvårdsnämnden, som omfattar Kalmar län, Jönköpings län och Östergötland. En kommande regionkommun bör med fördel kunna utgå från detta geografiska område, utvidgat till att minst omfatta även Kronoberg.

Kalmar län har många fördelar. Länet med sina två landskap har flera av Sveriges mest besökta resmål. Ena halvan av Linnéuniversitetet finns här, med dokumenterat god kvalitet på exempelvis lärarutbildningen. Efter det kristdemokratiskt ledda upprensningsarbetet för ett par mandatperioder sedan har vi ett landsting som visar upp goda resultat både vad gäller vården, bemötandet och de ekonomiska resurserna. Vi har visat att man kan förena hög kvalitet och god ekonomi med en decentraliserad vård med akutsjukhus på flera orter. Det ger oss frimodighet i det kommande arbetet.

Tyvärr har socialdemokraterna genom sin ofattbara obeslutsamhet försatt vårt län och vår landsända i risken att halka efter när andra delar av riket positionerar sig. Östergötland, som i flera år uttryckt önskan att bilda region med oss, riskerar att vända sig till Södermanland och Örebro län. Kronobergs län och Bleking spanar suktande efter ett välkomnande lillfinger från Skåne. Gotland har redan fått klartecken om att bilda egen regionkommun.

Vid ett möte härom veckan med ansvarig minister, Stefan Attefall (KD), och regeringens särskilde utredare, Mats Sjöstrand, framkom att tidsplanen är knapp. De delar av Sverige som inte kommit in med en ansökan senast i januari 2012 får bereda sig på att utredaren presenterar ett eget förslag till statlig indelning. Vi kan vara vissa om att en sådan förbereds i detta nu.

Det är därför hög tid att sätta ned foten. Konkreta steg måste tas för att bilda en slagkraftig Region Östra Götaland.

Kalmar var en gång unionshuvudstad för hela Norden. Kalmar kan mycket väl bli säte för regionfullmäktige i Region Östra Götaland, bestående av det återförenade Småland, Öland och Östergötland. För att det ska komma till stånd krävs agerande. I detta vill vi kristdemokrater att Kalmar län vara huvud och inte svans.

Därför utmanar vi den politiska ledningen i landstinget och Anders Henriksson. Vår uppmaning är att visa mod, inleda arbetet med en tydlig målsättning och lägga fram en tidplan som innebär att landstingsfullmäktige i november 2011 kan fatta beslut om att ansöka om att bilda regionkommun för Region Östra Götaland.

Debatt
Anders Andersson är kristdemokrat och riksdagsledamot för Kalmar län och Gudrun Brunegård är kristdemokrat och landstingsråd i opposition i Landstinget Kalmar län.
Läs mer om