Kalmar län drabbas om alkoholskatten sänks
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förslaget är oacceptabelt. Problemen han vill komma åt löser man bara på ett enda sätt: sänk införselkvoterna igen och ge tull och polis de direktiv och de pengar de behöver för att stävja alkoholbrottsligheten. Skärpta införselkvoter kan införas med stöd av självaste EG-fördraget, och är väl värt en strid i EG-domstolen. Frankrike har nyligen gjort det för sina regler att stoppa indirekt alkoholreklam vid idrottsevenemang och fick rätt i domstolen (www.europanytt.no).
Om regeringen väljer att följa Härstedts förslag, i stället för en strid i EG-domstolen, kommer det i praktiken att innebära att hundratals, kanske till och med tusentals, i Sverige får sätta livet till för det beslutet (debattartikel i SvD den 11 augusti av bland andra Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid Göteborgs universitet).
Även här i Kalmar län kommer följderna att bli otäcka. Möjligen kommer införseln att minska i någon mån, men den totala konsumtionen kommer att stiga. Vi får fler rattfulla på våra vägar, fler misshandelsfall, antalet vårdberoende kommer att öka och landstingets och kommunernas kostnader kommer att stiga.
Även statsfinanserna får stryk om förslaget genomförs. Ekonomistyrningsverkets prognos är att statskassan tappar 0,5-1,5 miljarder (!) per år i minskade alkoholskatteintäkter.
Finland genomförde den 1 mars 2004 en alkoholskattesänkning. Kraftigast var sänkningen på starksprit, där skatten sjönk med 44 procent. Skatten på vin och öl sänktes också. Försäljningen på deras motsvarighet till Systembolaget Alko steg med 22 procent de två närmast följande månaderna. Sammantaget har totalkonsumtionen av ren alkohol ökat med ungefär 15 procent sedan mars enligt den finländske alkoholforskaren Esa Österberg.
Resultatet av skattesänkningen i Finland har blivit en tioprocentig ökning av antalet personer som tagits om hand för fylleri och att rattfylleriet och våldsbrottsligheten har ökat med cirka 10-20 procent.
Sverige sitter i den sits vi gör, för att regeringen valde att inte ta strid för införselkvoterna förra gången. Nu har man en chans att reparera det fatala misstaget. Finns den politiska viljan är det möjligt. Människors liv hänger på beslutet.
Så här säger EG-fördragets artikel 152:
"En hög hälsoskyddsnivå för människor skall säkerställas vid utformning och genomförande av all gemenskapspolitik och alla gemenskapsåtgärder. Gemenskapens insatser, som ska komplettera den nationella politiken, skall inriktas på att förbättra folkhälsan, förebygga ohälsa och sjukdomar hos människor och undanröja faror för människors hälsa.
Sådana insatser skall innefatta kamp mot de stora folksjukdomarna genom att främja forskning om deras orsaker, hur de överförs och hur de kan förebyggas samt hälsoupplysning och hälsoundervisning."
DEBATT
Gunilla Nilsson är distriktsordförande för IOGT-NTO i Kalmar län
Gunilla Nilsson är distriktsordförande för IOGT-NTO i Kalmar län