Januari brukar vara en månad då många runtom i vårt land får dra åt livremmen, inte bara för effekterna av den goda julmaten utan för att långledigt i kombination med utgifter för julklappar och nyårsfirande ibland kan gå hårt åt hushållskassan. Som ett brev på posten, eller försenad julklapp, kommer då det femte jobbskatteavdraget i och med januarilönen. Ihop med de övriga fyra jobbskatteavdragen har i stort sätt alla som jobbar heltid i Kalmar län nu fått en hel extra månadslön över årligen – i sammanhanget värt att påpeka att detta renderat mer i kronor och ören än vad någon facklig löneöverenskommelse inneburit på samma tidsintervall, någonsin.
Vi i Alliansen menar att det är genom att ge Sveriges låg- och medelinkomsttagare mer av sina eget förvärvade pengar kvar i plånboken varje månad som jobb och tillväxt växer fram. I statsbudgeten för 2014 förstärker vi därför arbetslinjen med ett utökat, ett femte, jobbskatteavdrag. Detta innebär mer pengar över i plånboken för sjuksköterskan i Vimmerby, polisen i Västervik, hemtjänstpersonalen i Virserum eller lärarna i Vissefjärda. Samtidigt uppskattar Konjunkturinstitutet att jobbskatteavdragets effekter medför en ökad sysselsättning med 100 000; det femte jobbskatteavdraget i sig beräknas leda till 13 000 nya jobb.
Och det är precis detta som Alliansens arbetslinje strävar efter: Sverige behöver fler som jobbar. Det är fundamentet till vår gemensamma välfärd och ger vanligt folk runt om i Kalmar län, i Småland och på Öland, mer vardagsfrihet. Sedan maktskiftet 2006 har Alliansen satsat över 30 miljarder kronor på välfärdens kärna, den svåra lågkonjunkturen och finanskrisen till trots, samtidigt som länets låg- och medelinkomsttagare har fått mer över i plånboken. Det kallas att ta ansvar för Sverige.