Moderaternas historiska valframgångar 2006 och 2010 imponerar. Utan tvekan. När statsminister Fredrik Reinfeldt inledde sitt anförande vid partiets Sverigemöte i Karlstad förra helgen påminde han om vilken ökning av röster det varit från 2002 års 809 041 röster till 2010 års 1 791 766 röster i riksdagsvalet.
Även om inte sensationen enbart är Fredrik Reinfeldts egen förtjänst, i ärlighetens namn så har inte vänsteroppositionen varit särskilt attraktiv, så har det skett en stor förändring i svensk politik mycket tack vare honom.
Föga förvånande var Reinfeldts tal till arbetslinjens ära. Valframgångarna har bland annat grundat sig i jobbfrågan, så när han nu träffade "sina egna" var det en given fråga att lyfta fram. Det är regeringens trumfkort och det har varit oppositionens Akilleshäl.
I jobbfrågan och arbetslinjen finns så mycket mer än krass arbetsmarknadspolitik. Det handlar om hur Sverige ska ha råd med rättsväsende och välfärd, om hur viktigt det är att skaffa sig en egen försörjning och genom jobbskatteavdragen har regeringen markerat att det ska löna sig att arbeta. Människor ska ha mer pengar kvar i plånboken efter att skatten är dragen och den egna friheten ska ökar liksom möjligheterna att förverkliga sina drömmar.
Arbetslinjen är helt nödvändig för Sveriges framtid. Det finns ingen annan linje för att klara av försörjningen och framtidens välfärd.
Den som lyssnar på Reinfeldts tal får också återigen följa med på statsministerns turné i välfärden. Talet ger en skarp bild av verkligheten. Inte bara statsministern har fokuserat på besök i välfärden, många moderater i kommuner och landsting har tagit efter exemplet. Lyssnande har dessa politiker mött och samtalat med människor som kanske aldrig någonsin träffat en makthavare. Det är ett viktigt uppdrag de gör som politiker för att stärka förtroendet för både moderat politik och för demokratin.
Att driva arbetslinjen kan aldrig bli omodernt eftersom det är så oerhört centralt att människor har ett arbete att gå till, för den enskilde och för samhället. Men efter hand som tiden går har statsminister Reinfeldt blivit allt nöjdare över vad han åstadkommit och mantrat om arbetslinjen kan svenska folket vid det här laget. Samtidigt som arbetslinjen propageras är det nödvändigt att också andra värden lyfts inom Moderaterna och inom borgerligheten i stort.
Förra veckan skrev medlemmarna i Timbros nybildade Idékommission för Borgerlighetens framtid på DN Debatt och underströk vikten av idédebatt. "Borgerligheten behöver klara av samma reptrick som historiskt säkrat ett långvarigt maktinnehav för S: att parallellt med regerandet föra en idédebatt och utveckla kommande mandatperioders politik".
Artikelförfattarna lyfter bland annat fram näringspolitiken och rättspolitiken som två sådana områden, liksom utmaningarna inom välfärdspolitiken - och den framtida finansieringen av densamma, som viktiga områden att fördjupa idédebatten kring. Att lyckas hålla två bollar i luften samtidigt - regerandet och utvecklande idédebatten - kommer vara avgörande för alliansens omvalschanser.
På de moderata partidagarna skulle en moderat statsminister kunna fokusera på hur man bygger landet tryggare, hur vi bekämpar kriminalitet och förstärker rättsmedvetandet, hur politikerna ska ta bort sina händer ifrån familjers egna angelägenheter och hur friheten kan bli större. En moderat statsminister skulle också kunna fronta försvarspolitiken och vikten av att ge goda förutsättningar för att utveckla detsamma och dessutom tala om vikten av att ge förutsättningar för ett starkt civilsamhälle. Men inte Reinfeldt, arbetslinjen gällde för hela slanten. Det brukar ju gå hem och budskapet är viktigt.
När Moderaterna och statsminister Reinfeldt möter väljarna 2014 har statsministern och alliansen styrt Sverige i åtta år. Det finns en risk att man landar i självgodhet och i samma mantran år ut och år in som till slut tröttar ut väljarkåren.
När Reinfeldt besökte arbetsplatser i välfärden var hans primära uppgift att träffa folk på "golvet" och inte deras chefer. "Chefer har en tendens att vara hyggligt nöjda med sig själva och med resultaten. Det blir inte alltid så kul att lyssna på det där", sa Reinfeldt i sitt tal förra helgen.
Det gäller också regeringschefer.