Janne Näsström, Västervik, är småföretagare.Gemensamt arbete ger framgångsrikt företagande
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
ITPS har sökt efter faktorer som främjar överlevnad. Resultaten är tankeväckande. Det visar sig att två faktorer, som brukar tillmätas stor betydelse, har liten eller ingen effekt på företagets överlevnad. Det är samhälleligt stöd och drivkraften hos den blivande företagaren att tjäna pengar. Den som bara är ute efter försörjning, lyckas sämre än den som har högre syften med sitt företagande.
Bäst lyckas den som lämnar en anställning för att själv kunna styra sitt arbete. Tyvärr har ITPS inte följt upp med frågan varför. Andra studier tyder på att det är anställda som tar med sig kunder och börjar konkurrera med sin gamla arbetsgivare. Självklart är det så att den som startar sin verksamhet med inarbetade kundrelationer också har större chans att överleva, men det skapar inga nya arbetstillfällen.
En mer överraskande framgångsfaktor är att företaget har en tvåkönad ledning. Inte heller här går ITPS vidare. Det finns vad jag vet inga närmare studier av varför det blir så här. Min teori är följande: Eget företagande kräver en arbetsinsats som är långt större än vad en anställd kan föreställa sig. Det är åtskilliga äktenskap som gått i krasch på grund av att den ena parter driver eget företag och den andre är anställd.
De första åren i eget företag är ofta arbete all vaken tid utan semester. Det sliter hårt på förhållandet. Om båda är aktiva i bolaget, så delar man på bördorna och båda är beredda att anpassa familjelivet efter företagets krav.
Men den i mitt tycke viktigaste observation är att ITPS visar att samhälleligt stöd har liten eller ingen betydelse för om företaget blir framgångsrikt. Det förvånar mig inte. Mycket av stödet är utformat enligt gammal sovjetisk modell. Följande är en tillspetsad variant av en analys som KK-stiftelsen gjorde för några år sedan.
I Stockholm sitter tjänstemän på Nutek, Vinnova och näringsdepartementet. De skådar ut över världen, på jakt efter nya trender inom företagande. Utifrån observationerna formuleras program som sprids över landet under korstågsliknande former. Företagarna förväntas lydigt följa de centrala anvisningarna.
Följden blir att den företagare som vill ha stöd, måste rätta in sig i ett regelverk och likforma sin verksamhet. Vilket i sin tur leder till att vi får massor av företag med samma affärsidé. IT-bubblan pumpades upp med statliga miljarder på det här sättet. Ett annat exempel är callcenterhysterin som utbröt för några år sedan. I spåren av den centraldirigerade näringslivsutvecklingen följer konkurser och tragedier.
Framgångsrikt företagande bygger på affärsidéer som skiljer sig från mängden, skapade av människor som brinner för sin idé och som ser förverkligandet som viktigare än förtjänsten.
Rapporten heter "Uppföljning av 1999 års nystartade företag - tre år efter start" och kan laddas ned på www.itps.se. Det kan nämnas att Kalmar län efter Gotland har den högsta överlevnadsgraden för nystartade företag, 63 procent jämför med riksgenomsnittet 59.