Ingen gemensam miljöpolitik
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag förstår att Sverker Thorèn med flera försöker att ge ett intryck av att alliansen har en gemensam miljöpolitik. Men att man från högerpaktens sida försöker ge sken av samstämmighet vad gäller miljöpolitik känns ungefär lika trovärdigt som fyra partiledare i en badtunna. För vi kan kort och gott konstatera: alliansen har ingen gemensam miljöpolitik!
Centerpartiet vill öka anslagen till miljö- och landsbygdsutveckling med nära en miljard kronor under de närmaste tre åren. Folkpartiet vill samtidigt minska samma anslag med en halv miljard.
Kristdemokraterna vill avveckla kärnkraften, folkpartiet vill bygga ut den, centerpartiet vidhåller (tills vidare) samarbetet med socialdemokraterna och vänsterpartiet i energifrågorna. Avsaknaden av gemenskap i energifrågorna är påtaglig.
Moderaterna vill ta bort skatten på handelsgödsel och återföring till näringen. Folkpartiet vill inte återföra skatten. Kristdemokraterna vill tillföra 50 miljoner ytterligare. Och så vidare.
Ni förstår säkert poängen.
Till högerpaktens försvar ska dock sägas att man skrivit en motion med anledning av miljömålspropositionen, där man tar upp vissa saker som finns med i propositionen. Det är dock inte detsamma som att ha en gemensam miljöpolitik.
Miljöpolitik är inte något man hanterar som ett spel för galleriet eller som en fråga som är ett nödvändigt politisk ont. Miljöpolitik handlar om hur vi skall hantera hot mot delar av vårt samhälle, mot våra barn, mot vår framtid, mot vårt sätt att leva. Forskare kan exempelvis nu konstatera att global uppvärmning är ett faktum, samtidigt som Östersjön på många sätt förlorat sin förmåga att läka sig själv. Exemplen är oerhört många, och de utgör ett allvarligt hot, det är mer påtagligt än någonsin.
Därför ges grön politik stort utrymme i socialdemokraternas politik, inte minst efter kongressen som hölls i oktober och november. Det gröna folkhemmet måste utvecklas ännu mer, och internationellt samarbete om till exempel klimatfrågor och Östersjöfrågan är prioriterat.
Jag tycker att de borgerliga partierna gärna ska prata om miljön och miljöpolitik.
Det behövs.
DEBATT
Krister Örnfjäder, Västervik, är riksdagsledamot för socialdemokraterna.