Indien - världens största demokrati

Västervik2006-11-28 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vore jag 40 år yngre skulle jag satsa mycken energi på att få bo och verka i Indien. Jag har aldrig varit där, men har genom studier av landet blivit intresserad och fascinerad av detta jätteland med en miljard invånare, som är mer som en kontinent än ett enskilt land.
Svenska media, med undantag för Dagens eko-korrespondenten Nils Horner, har tyvärr ingen särskilt bra bevakning av detta jätteland. Det vi ibland får se på tv är bilder från attentat i Kashmir eller tågexplosioner. Och så får vi veta att Pakistan och Indien är på randen till ett storskaligt krig. Men stämmer det ?

En person som lägger ned mycken energi på Indienstudier är statsvetaren docent Sten Widmalm vid Uppsala universitet. Han har inför sin doktorsavhandling och senare gjort omfattande resor och intervjuer i flera av Indiens delstater.
I den fattigaste delstaten Madhya Pradesh pågår ett spännande reformarbete. Sten Widmalm reste med delstatens regeringschef Digvijay Singh på hans årliga rundresa till otillgängliga byar. De två största utmaningarna för landet gäller att öka läskunnigheten, som i dag bara är 50 procent och att förbättra sjukvården för att höja medellivslängden, i dag på 60 år.

Indiens centralregering har markant strävat efter att decentralisera makten ut till delstaterna. Enkäter visar att medborgarnas makt på så kort tid som fem-sex år ökat. Medborgarna tar också allmänt avstånd från mutor till tjänstemän, lärare och läkare.
Det trista är att de ansvariga i förvaltningen inte tar det budskapet till sig. Mutsystemet är fortfarande ett av landets gigantiska problem.
Kerala är den mest utvecklade indiska delstaten. Där finns den mest läskunniga befolkningen och barnadödligheten är låg, skriver Sten Widmalm. Grupperna hinduer, muslimer och kristna lever tillsammans utan större konflikter och också vad gäller jämställdhet har Kerala lyckats bäst. Så i både den minst och den mest utvecklade delstaten har man dragit nytta av att makten flyttats ut från huvudstaden New Delhi.

Sten Widmalm menar, att demokratin i Indien utvecklas nerifrån och upp. Och det är ett friskhetstecken från federalistens perspektiv och troligtvis unikt i ett globalt perspektiv. Varför kan inte en sådan positiv nyhet nå omvärlden?
En bromskloss för en snabbare utveckling och fördjupning av den indiska federalismen är flera separatistiska konflikter i Punjab och Kashmir. Sten Widmalms bild är att det finns ljuspunkter även. Punjabkonflikten har inte varit ett allvarligt problem på många år. Och det kanske viktigaste - relationen till arvfienden Pakistan är lugnare än på länge.

Kashmirkonflikten fortsätter. Men ändå är våldet på en avsevärt mycket lägre nivå. Människor i Kashmirområdet har, som Sten Widmalm uttrycker det, fått smak på det lite mer normala livet. Spelar den indiska regeringen korten väl, visar återhållsamhet med militära insatser och lyhördhet så skapar den nya situationen förutsättningar för dialog och minskat våld.
Intressant notera är att indisk politik i mycket bygger på idéer importerade från väst. Men idéer som nu tagit en egen nationell form.
En annan person, som förstått den dynamiska utvecklingen i Indien är Ikea-chefen Ingvar Kamprad, som vid invigningen av nya Ikea-komplexet i Haparanda sade att hans nästa stora mål för Ikea-butiker är Indien.
Kolumnen
 
Läs mer om