IKEA-anda istället för vänstervridning!
Foto: CLAUDIO BRESCIANI Ikeas grundare Ingvar Kamprad framhålls av Bertil Lycke som ett föredöme och vars erfarenheter dagens politiker bör ta till sig,
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att framtiden kommer att kräva både framsynta politiker och större effektivitet, såväl inom den offentliga som inom den privata sektorn, är uppenbart. Den yrkesverksamma delen av våra liv har under åren förkortats genom senare start och tidigare slut. I dag börjar det yrkesverksamma livet i genomsnitt vid 25 år för att upphöra redan vid 60 år. Det blir 63.000 arbetstimmar av 700.000 levnadstimmar, det vill säga knappt tio procent av vår livstid.
Värt att notera i detta sammanhang är att en dryg femtedel av den yrkesaktiva åldersgruppen, bland annat på grund av arbetslöshet, förtidspension och sjukskrivning, inte är yrkesaktiv. Till detta kommer, icke minst på grund av den medicinska utvecklingen, att vår genomsnittliga levnadsålder ständigt blir högre. Hur skall resurser skapas för den tid som vi inte är yrkesverksamma? Självklart måste även i framtiden en betydande del skattefinansieras. En annan viktig del i finansieringen måste vara gruppförsäkringar och egna tilläggsförsäkringar samt ett regelbundet enskilt sparande.
Socialdemokraterna och deras allierade försöker invagga medborgarna i tron att ett ännu högre avgifts-/skattetryck, i kombination med fler och större offentliga monopol, är framtidens lösning på välfärdsproblematiken. Själv tror jag inte ett dugg på denna framtidslösning. En starkt vänsterinriktad samhällsutveckling gynnar enbart ett osunt privilegiesamhälle för ett antal pampar och deras lakejer. Det innebär vidare att skattemoralen sjunker i samma takt som fifflet ökar, arbetsamhet och sparande missgynnas samt att det blir en urusel ekonomi för såväl landet som för en majoritet av medborgarna. Det finns många exempel i historieböckerna!
En avgörande faktor för vår framtida välfärd måste vara att socialdemokraterna och deras allierade inte får förtroende att vara den beslutande politiska majoriteten. Jag tycker därför det är bra att moderaterna försöker vinna förtroende hos fler medborgare, exempelvis yrkesskickliga metallarbetare och ansvarskännande sjukvårds-/äldreomsorgspersonal. Själv känner jag stor sympati för och även samhörighet med dessa medborgare.
Däremot tycker jag att moderaterna inte skall ta efter den förlegade socialdemokratiska retoriken. Man skall för medborgarna istället framhålla de positiva moderata idéerna som innebär att samhället skall värna mer om individerna än om de med socialdemokraterna allierade toppstyrda centrala organisationerna.
Ett annat fenomen som jag vill peka på är Ikeas grundare Ingvar Kamprad (född 1926). Bland annat utsågs han i höstas till århundradets entreprenör. Han har uppenbart, trots konkurrens och tidigare svartlistning hos leverantörer, lyckats möblera det svenska folkhemmet med en för konsumenterna fördelaktig prisbild samtidigt som Ikea-koncernen har varit lönsam. Det finns således anledning att lyssna på hans ord och jag har fastnat för följande: ?Småländsk spar- och strävsamhet är nödvändig för att bygga upp ett eget kapital som dels ger ett oberoende och uthållighet mot ekonomiska svängningar, dels skapar resurser till stora och nödvändiga framtidsinvesteringar. Verksamheten skall ha en kort och snabb beslutsordning. Företagsledningen skall agera tydligt och vara aktiv på alla plan, det vill säga även på golvet. Effektiviseringar kan ske både i produktionsled och i ännu högre grad i distributionsled.?
Avslutningsvis vill jag nämna min förhoppning om att dagens och framtidens politiker skall ta till sig en del av Ikea-grundarens erfarenheter och verkligen försöka se till att inbetalda avgifts-/
skattepengar återgår under meningsfulla former till de enskilda medborgarna med ett för dem högt och positivt nyttovärde.
DEBATT
Bertil Lycke, Västervik, är småföretagare och kommunfullmäktigeledamot för moderaterna.
Bertil Lycke, Västervik, är småföretagare och kommunfullmäktigeledamot för moderaterna.