I princip en riktig hälsosoppa?

Västervik2006-04-13 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar på Harald Hjalmarssons debattinlägg den 11/4.
Gymnasiet har ett uppdrag från Skolverket när det gäller att sprida kunskap om folkhälsa. För att kunna utföra detta uppdrag måste gymnasiet ha en genomtänkt strategi, ett stöd från politiker och föräldrar för att lyckas. Härmed så ger jag som kund och förälder uppdraget till gymnasiet att fortsätta sina intentioner om att utveckla tanken och det praktiska utförandet av en folkhälsoprofil inom skolans väggar. Och jag hoppas att så många föräldrar som möjligt ställer upp bakom detta uppdrag.
Jag tillhör kategorin andra debattörer, som Harald Hjalmarsson benämnde det och jag tycker att principer om fritt företagande inte skall gälla inom ett kommunalt gymnasiums väggar. Gymnasiet skall inte vara någon tummelplats för de fria marknadskrafterna så länge som större delen av eleverna är omyndiga och lyder under föräldrarnas förmyndarskap.

Om principen om fritt företagande skall råda på gymnasiet så kan vi också öppna upp för ännu fler näringsidkare. En klädbutik med det senaste modet och varför inte en databutik med de senaste häftiga dataspelen. Nej, den utvecklingen tror jag inte många vill ha. I den systematiska hälsopropaganda, som du förespråkar (som jag också ställer upp bakom) för att ändra attityder, kan också ingå att ha en hälsoprofil på ett gymnasiekafé. Den bästa principen här i livet är att ha så få principer som möjligt och istället på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt, ta förnuftiga beslut med en helhetssyn som gagnar så många människor som möjligt.
Harald Hjalmarsson, vi behöver inte blanda in Wallenberg i den här frågan. Väljarna är trötta på att vi politiker så ofta hävdar principer i stället för helhetssyn. Världen är inte svart eller vit, inte heller är den röd eller blå. Det finns faktiskt nyanser av de flesta färgerna och det gäller att få ihop dem till en helhet. Regnbågen skulle aldrig vara så vacker på vår himmel om den bara bestod av rött och/eller blått.
Harald Hjalmarsson, du använder flitigt i din insändare ordet "riktigt". Vad är på riktigt? Vad är en riktig värld och vad är en värld på låtsas? Vem avgör det? Jag tror att många ungdomar i dag känner att den värld vi presenterar och skapar för dem inte är på riktigt. Därför blir tillflykten till den virtuella datavärlden ett alternativ.

För mig och många andra är det dock på riktigt att folkhälsan kraftigt har försämrats. Att allt fler barn, ungdomar och vuxna ökar i vikt, med allvarlig risk att drabbats av vällevnadssjukdomar, med en ökad belastning på sjukvården. Detta är på riktigt, ett faktum som vi till och med kan påvisa med statistik.
Harald Hjalmarsson, du anser vidare att vi föräldrar har ett ansvar och skall vara föredömen. Det ställer jag också upp på till hundra procent. Och det är det jag tycker att jag gör genom att stödja folkhälsotanken på gymnasiet. Även om jag också kanske tillfälligtvis är politiker så är jag först och främst förälder med ett ansvar som jag har högsta prioritet på.
Att vi har ett statligt Folkhälsoinstitut som du påpekar är väl bra. Men vad kan detta Folkhälsoinstitut göra här i Västervik? Arbetet med folkhälsa i Västervik skall genomföras av mig, dig och de institutioner som vi har på ett lokalt plan. Vår uppgift som politiker är inte att bevara och förstärka principer utan att skapa ett samhälle som gör det enkelt för människor att leva, där vi får ekonomin att räcka till så mycket som möjligt. Med ett oförnuftigt och ett ogenomtänkt folkhälsoarbete så kommer de kommunala och statliga kostnaderna att öka lavinartat, med allt vad det för med sig. En orimlig belastning på sjukvården, högre skatter, mindre till skola och omsorger blir konsekvenserna.
DEBATT
Kenneth Hardy Axelsson, Västervik, är förälder och folkpartist<BR>
Läs mer om