I goda poeters sällskap
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I all hemlighet hade poetkollegan Thomas Nydahl som gästredaktörer tagit fram ett rikhaltigt material för ett extranummer av Ariel, tidskriften för litteratur. Ett extranummer som fick formen av en festskrift tillägnad Per Helge. Festskriften innehåller ett 30-tal bidrag, som alla uttrycker stor beundran för Per Helges författarskap.
Thomas Nydahl skriver att Per Helges 60-årsdag inte kommer att skapa stora rubriker i kvällspressen eller tv:s kulturnyheter. Per har, säger Thomas Nydahl, aldrig varit de stora rubrikernas man. Men för oss, som vandrat en kortare eller längre väg med Per, som haft glädjen ha honom som kollega, är det en viktig märkesdag.
Det mest gripande bidraget står Per Helges skolfröken Ingrid Engvall för, nu bosatt i Falun. Per har sedan skolåren hållit god kontakt med sin skolfröken i Vrångfall. "Det har", skriver skolfröken, "varit så rysligt roligt att följa din färd i livet och jag har verkligen tyckt om att läsa om vårt gemensamma Småland i dina böcker. Mitt hjärta har värmts och jag har också känt en liten, liten aning av stolthet över att ha fått vandra med dig ett stycke väg i barndomen och se dig utvecklas och mogna." Kan det sägas vackrare av en skolfröken?
Per Helge bodde efter studieåren i bland annat Värmland, där han hyllades han som en värmländsk poet och nu bor han i Västmanland och hyllas där som en västmanländsk poet. Men i grunden är han naturligtvis en småländsk poet, som gärna delar med sig och som också gärna tar emot nya intryck.
Det känns mycket påtagligt att Per Helge och hans käresta Gunnel Jansson är omtyckta av byborna, ett samhälle likt vårt i Skedshult. I före detta nykerhetslogen i Västerbykil uppförs amatörteaterföreställningar. Per är en av drivkrafterna bakom. Per säljer biljetter och ordnar med presenterna efter föreställningen.
"Han är",skriver poetkollegan Rolf Knutsson, "uppskattad och det märks att han finns i mer än ett avseende. Här känner han kulturens vingslag. Betydelsen av något annat än det som alltid uppfattas som kultur. Storstaden är inte där, men en annan puls känns och människorna runt Per är nära."
Festskriften till 60-åringen innehåller så många fina bidrag att de inte ens kan omnämnas här. Det bästa är nog att skaffa tidskriften Ariels nummer 4 för i år.
Vill dock avslutningsvis nämna ett bidrag av Barbro Åshuvud om Per Helges kontakter med ungerske poeten Frans Mervel, som Per träffade många gånger. Vid ett tillfälle kom Per med en frostnupen kvist från sitt Sävstasholmsträd - en dröm om en vår som cancersjuke Frans Mervel inte fick uppleva. Det blev Per, som fick inviga det nordiska biblioteket i Budapest, ett bibliotek som bär Frans Mervels namn.PS. Nu styr jag kosan mot närmare hemmabreddgrader och Mariehamn. DS
KOLUMNEN
Bertil Jobeus
Bertil Jobeus