Hur hållbar är utvecklingen?

Västervik2004-08-03 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hållbar utveckling...de orden har hörts länge nu. Säkert har också många av oss försökt medverka till denna hållbara utveckling genom vår livsstil och de många val vi gör som konsumenter varje dag. Våra val har tillsammans med opinionsbildning och lagstiftning fått företag och företagare att följa efter och även vara pådrivande i utvecklingen.
Vilka signaler får då vi enskilda medborgare och företagare från samhället-staten-regeringen för att gå vidare? Blir det mer än ord?
De finns stora brister i svenska myndigheters arbete med att införa ett genomgripande miljöarbete, trots att det är ett krav från regeringen. Naturvårdsverket levererade i våras skarp skarp kritik mot detta i rapport 5346, "Miljöledning i statliga myndigheter".
Antalet myndigheter har utökats varje år. Nu är det 230 stycken som har i uppdrag att införa ett system för miljöledning i verksamheten. Resultatet är skralt hittills. Bara några få tar med miljöaspekterna i sina regler, myndighetsråd, bidragssystem och beslut. Merparten av myndigheterna gör ingen utvärdering av sitt miljöarbete.

En förklaring till att miljöarbetet går långsamt är departementens ointresse, anser myndigheterna. Tre myndigheter av fyra har inte fått någon fråga om miljöarbetet från fackdepartement. Regeringen har enligt Naturvårdsverkets utredning, inte ställt krav eller frågat myndigheterna tillräckligt mycket hur det gått.
För att miljöpolitiken ska vara genomförbar måste den ha folklig uppslutning och trovärdighet. Efter att i årtionden matats med information, utbildning och pekpinnar förväntar sig nu företag och medborgare att staten själv lever som den lär. Ansvaret för detta vilar ytterst på regeringen och ansvariga ministern Lena Sommestad.
Som svar på en fråga från mig om vad miljöministern anser om de resultat Naturvårdsverkets utredning givit och vilka åtgärder hon avser vidta, inleder Lena Sommestad med att erkänna de brister som påtalats och att det är regeringens ansvar att följa upp att myndigheterna arbetar enligt de uppdrag regeringen ger. Hon fortsätter "Jag har initierat en översyn av regeringens riktlinjer för myndigheternas redovisning av miljöledningsarbetet. Förtydligande anvisningar för återrapportering kommer att utarbetas och delges myndigheterna under hösten."
Om arbetet för en hållbar utveckling ska få en nytändning krävs dock mer än baskravet att ord och handling ska stämma och samverka i statlig, regional och kommunal verksamhet.
Folkpartiet har föreslagit att en "hållbarhetskommission" tillsätts för att se över hur organisation, regelverk och styrmedel kan förbättras, så att inte samhället motverkar goda initiativ från individer och företag. Vi vill att en expertkommission tillkallas för at analysera frågorna om hur hindren för en hållbar samhällsutveckling kan undanröjas och hur konflikterna mellan miljömål och andra samhällsmål kan lösas på ett bättre sätt än idag.
Ska ett brett miljöarbete ha fortsatt stöd av samhällets alla aktörer måste naturligtvis departementens ointresse brytas. (SNB)
Sverker Thorén (fp) är riksdagsledamot ledamot i miljö- och jordbruksutskottet samt ordförande i Gröna liberaler.
Läs mer om