Herr Spiegel
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nej, förresten, när jag skriver det här i går, vet jag ju inte bergsäkert att det snöar i dag. Men det skulle inte förvåna mig. Fotbollsallsvenskan startar ju.
Vad jag vet är att flodvågskatastrofen nog inte var så farlig. Sex statsråd begick visserligen svåra fel, skötte inte sina jobb, men resultatet av kriskommissionens och konstitutionsutskottets häftiga kritik blev ju - ingenting. Freivalds avgick ju för att hon fick fel frågor av journalisterna och de andra sitter kvar.
- Jag har fullt förtroende för mig, som Persson sa.
Frågan är då vad vi ska med KU till?
Eller den så kallade oppositionen?
Eller, för den delen, riksdagen?
Det räcker ju med HSB.
Kan någon räkna ut vad vi skulle tjäna på dessa rationaliseringar?
Det finns mycket mer som kunde skrotas. Arbetsförmedlingarna, som halvt jobbar ihjäl sig med det galna friåret. Har ni hört att Pär Nuders fru har fått friår från tjänsten som reporter på Dagens Nyheter? Inte för att hon är utbränd, men för att hon ska skriva en bok. Har finansministerparet det så uselt att skattebetalarna måste rycka in? Är det det som är solidaritet?
SCB, statistiska centralbyrån, ägnar sig också åt konstiga utredningar. Till exempel att kartlägga vad sysselsättning är. Det som väl står klart för vanligt folk blir verkligen obegripligt. Den som arbetar är sysselsatt, den som inte arbetar är inte sysselsatt. Trodde jag.
Men SCB har sin egen definition, varav jag bara orkar presentera inledningen:
"SYSSELSATTA: Som sysselsatta i arbete räknas de personer som under mätveckan utförde något arbete (minst 1 timme), antingen som avlönade arbetstagare eller egna företagare (inklusive fria yrkesutövare). Hit räknas även de som arbetat som oavlönade medhjälpare i företag, tillhörande make/maka eller annan familjemedlem som han/hon bor tillsammans med."
Sysselsatt är man således om man jobbar en timme i veckan.
Så finurligt för statistikens skull.
Jag skulle dock närmare vilja se på den företagare som kan nöja sig med den arbetsinsatsen.
När denna konstiga definition på sysselsättning togs upp i riksdagens frågestund, svarade vice statsministern, och just då också tillförordnade utrikesministern Bosse Ringholm, att det var alls ingen konstig definition; den var internationellt godtagen.
Men vad gör sådan statistik för nytta, undrade den kristdemokratiske frågeställaren?
Eftersom den är återkommande, mäter den skillnaderna över tid(som det så vackert heter numera), sa Ringholm.
Jaha, och vad är det man mäter skillnaden på, sa jag.
Statistik är för övrigt obegriplig. När det så trossvisst anges att melodifestivalen satte rekord med över fyra miljoner tittare, så kanske det inte stämmer alls. Jag somnade redan i början på föreställningen. Säkert var jag inte ensam.
Och att nästan lika många skulle ha följt Tre Kronors guldmatch mot Finland, tror jag inte heller på. Att apparater var påslagna, ja. Men att många med mig lämnade den ospännande matchen tar statistiken ingen hänsyn till. Med hänvisning till det startade pokerspelet på TV, tänker jag faktiskt syna de här bluffarna.
Det debatteras just nu om upplysningar på nätet kan vara lika sanningsenliga som i Nationalencyklopedin. Döm själva, i ett angeläget ärende (hustrun ringde just och sa att hon inte brydde sig om träningen, hon skulle gå direkt hem efter jobbet, eftersom hon var så snorig). Så här står det om snor på wikipedia.org: Snor kallas det slem som bildas av slemhinnorna i näshålan. Snorets uppgift i en frisk näsa är att samla upp och bära ut dammpartiklar, smuts och mikroorganismer ur näsgångarna så att de inte ansamlas och orsakar sjukdom. Snor kan därför innehålla en del bakterier och virus. Snor är först slem, men kan torka till klumpar längre fram i näsan. Det är vanligt att barn äter snor, vilket kan tyckas vara en äcklig ful ovana, men på senare tid har teorier framkommit att detta beteende kan stärka immunförsvaret genom att kroppen lär sig oskadliggöra de bakterier och virus som följer med snoret.
Lösningen är således enkel - ÄT SNOR och bygg upp ditt immunförsvar.
I morse såg jag Mikael Nykvist skymta förbi i någon TV-trailer. Och säga: Jag tror att vanligaste orsaken till skilsmässa är att man lyssnar på varandra.
Värt att begrunda - och så hålla för öronen.