Herr Spiegel
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad jag inte får ihop den här veckan är hur moderaternas vice ordförande Gunilla Carlsson, som haft sådan tidsbrist på grund av alla arbetsuppgifter, hunnit med att leta fram kvitton på alla möjliga och omöjliga inköp och sedan satsat stort på att arbeta fram alla avdrag i deklarationen. Visserligen har hon till skillnad mot Gudrun Schyman verkligen haft utgifterna, men därav följer ju inte att det är skattebetalarna som ska betala dem. Att hon som riksdagsman och lagstiftare inte förstått "regelverket" är väl bara naturligt. Göran Persson hade ju ingen
aaning om vad arbetsmiljölagen, som han infört, kräver av ett husbygge. Han är ju "också bara människa".
I veckans nummer av tidskriften Time återges historien om när Lady Nancy Astor - den första kvinnliga medlemmen av underhuset - gjorde ett fränt utfall mot Winston Churchill i en debatt:
"Om jag var gift med er, skulle jag hälla gift i ert kaffe", dräpte hon till med.
"Om jag var gift med er, skulle jag dricka det", svarade Churchill.
Det är sådana politiker jag saknar i dag.
När Hjalmarsson, Erlander, Ohlin och Hedlund var i farten var det annat. Då bondeförbundet gick i koalition med socialdemokraterna, sa Hjalmarsson att det liknade när han själv mötte en fotgängare som viftade och ville få skjuts.
- Men du är ju på väg åt andra hållet, sa högerledaren.
- Det gör inget, bara jag får åka med, svarade mannen.
När moderaterna hade en valaffisch, som skulle visa att partiet verkligen månade även om arbetarna, drog Palme ned applåder genom att häckla det symboliska handslaget mellan en manchettprydd hand och en annan. - En skitig tumme, det är er syn på arbetarna!
Språket och symboliken är viktiga ting i valdebatterna. Nu läser jag att Bush vann valet på sitt manliga språkbruk, och inte alls på sina hårda tag mot terrorismen.
Forskare vid det ansedda universitetet i Austin, Texas, samlade in mer än 400 000 ord från 271 TV-sända debatter, intervjuer och valmöten och textmassan bearbetades i datorer. Tidigare forskning kring mäns och kvinnors språkbruk har bildat underlag och expertis i lingvistik och psykologi drog sina slutsatser.
Cheney uttryckte sig mest avancerat, mest förtroendeingivande och manligt. Bush och Edwards minst sofistikerat, Kerry använde det halaste, minst trovärdiga språkbruket och förföll dessutom liksom Edwards till uttryck som utmärker deprimerade människor, rapporterar DN. Edwards lät mest feminin.
Att använda presidentlika ord var viktigt.
Så där ligger Reinfeldt i lä.
Å andra sidan förrättas inte det svenska valet i USA.
Sjön Yxningen sträcker sig från Gusum och nordväst över. Yxningen heter också ett lokalblad i den gamla socknen Yxnerum, som sedan 30-talet haft ett förnämligt fotbollslag. Nyligen hyllade bladet eldsjälen, spelaren och nyligen avgångne ordföranden Carl-Axel Kindholm. Han får själv berätta om sin civila karriär som polisman i främst Åtvidaberg. Det gör han med humor och värme. Särskilt gläds han över tiden som elev i Gamleby folkhögskola åren 52-53.
1986 gick Knut Tingeby i pension och "Kackla" fick hans chefstjänst. Han satte upp följande anslag på sin dörr: "I dag är jag i tjänst, jag har inte semester, jag har inte tjänstledigt, jag är inte sjuk, jag är inte hemma för förhindrande av smitta, jag har inte föräldraledigt, jag är inte ledig för vård av sjukt barn. Jag är troligen inte riktigt klok."
Det var ändå för 20 år sedan. Han var före sin tid, liksom han som vänsterytter var före sina motståndare och pangade in mål. Särskilt i början av 50-talet, då YIF vann serien med den ofattbara målskillnaden 134-19. På gamla dar har han bara sett till att planen i Borkhult varit klippt och kritad samt att näten hängts upp före matchdags.
Viktigast i veckan har väl varit att ungdomar med byxorna nere nästan under rumpan portförbjudits på ett bibliotek, märkligt nog. Visst är det konstigt att de anammat det galna modet och fallit i kapitalistfällan. Det är i alla fall roligt att se hur de måste gå bredbent och sprätta på stan för att inte hosorna ska trilla ned.
En 17-årig pojke i Kungsbackabo blev väldigt besviken över sina alltför rena nya jeans. De hade ju från början det nya modet med ett brunt skikt på tygets utsida, som skulle föreställa smuts. Efter tvätt försvann smutsen. Allmänna reklamationsrätten gav pojken rätt. Jeansen ska bytas ut.
Vart är vi på väg?