Gravida företagare ska ha rätt till havandeskapspenning
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ofta får man reda på att något behöver ses över genom att privatpersoner hör av sig och påpekar ett problem. Andra gånger upptäcker man sådant genom att ta del av i media, som i fallet med gravida kvinnor som nekats så kallad havandeskapspenning på grund av att de är egna företagare. För ett tag sedan läste jag en artikel om en kvinna som nekats förlängd havandeskapspenning på grund av att hon var egen företagare, trots att hennes jobb (hästuppfödning) uppenbarligen var alltför tungt och riskfyllt för att hon som gravid skulle kunna arbeta.
Havandeskapspenning finns för att gravida kvinnor ska kunna hantera sin graviditet på ett säkert och tryggt sätt. Lagen säger att den som har ett arbete som innebär risker i arbetsmiljön eller är så fysiskt påfrestande att arbetsförmågan blir nedsatt kan ansöka om havandeskapspenning under 60 dagar före förlossningen.
Lagen är en nödvändig åtgärd för att kvinnan inte ska riskera sitt havandeskap eller barnets utveckling. Lagen säger också att om arbetet är så riskfyllt att det omöjligt går att arbeta kan
Försäkringskassan betala ut så kallad förlängd havandeskapspenning.
Varför det fungerar på det sättet tycks mig obegripligt, vilket jag också uppmärksammade näringsminister Thomas Östros på i en fråga. Ingenstans står det motiverat på till exempel Försäkringskassans hemsida varför gravida företagare skulle undantas från havandeskapsersättning.
Därför var det glädjande att få reda på att näringsministern redan uppmärksammat problemet, och att havandeskapspenning är en av de frågor som skall ingå i utredningen av trygghetssystemen för företagare, som regeringen fattat beslut om.
En trygg och säker graviditet ska vara självklar, oavsett vad du arbetar med och hur du gör det. Det får inte vara skillnad på folk och folk. Alla ska med.
DEBATT
Krister Örnfjäder, Västervik, är riksdagsledamot för socialdemokraterna.