Gratiskulturen tar död på besöksnäringen

Västervik2014-08-15 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som VT nyligen berättade har jag tvingats ställa in varietéfestivalen på Kulbacken. Om det berott på vädret eller att det jag erbjuder är värdelöst, så hade jag skamset satt ut tältet till försäljning, men problemet är mycket större.

Landets större cirkusar tappade 10-15 procent av publiken under juli. Det är effekten av värmeböljan.

Förra året stod tältet i Fårhult. Vi körde 24 föreställningar under sex veckor. Under de tre första veckorna låtsades turistbyrån att vi inte fanns.

När jag klagade i VT skruvades kranarna på och därefter hade vi 50-60 åskådare per föreställning under veckorna 30-32. Med högre biljettpris än i år och nu har även entré till museet ingått i priset.

Flera uppmanade oss att flytta in till Västervik, för det är ju där som turisterna finns. Det visade sig vara en katastrofal felbedömning. Sveriges två mest kända clowner heter Manne och Max. Den senare uppträdde i tältet fredag och lördag. Till första föreställningen kom en mormor med två barnbarn. Till den andra en mormor och två barnbarn.

Max och hans partner Monick hade innan dess kört ett 40-tal föreställningar över hela landet. Nästan fullsatt överallt. Trots värmeböljan. I Västervik kom sex personer. Så få har Max och Monick aldrig tidigare spelat för.

När jag stod inför den dyraste bokningen, Jecko, landets mest sedda barnartist denna sommar, så var jag tvungen att bestämma mig. Han har eget program på Bolibompa i SVT och alla barn känner igen honom. Men efter första veckans erfarenheter vågade jag inte chansa utan avbokade honom och ställde in festivalen.

Varför blev det så här? Svaret kom vid blueskvällen i torsdags. Biljetterna kostade symboliska 50 kronor. 93 personer betalade, ett tiotal plankade och ytterligare ett tiotal vände när de förstod att det kostade pengar. Istället gick de till krogen, där man inte ens får en öl för 50 kronor.

Jag har pratat med arrangörer och artister över hela landet. Slutsatsen är att gratisproblemet, som redan slår hårt mot tidningar, musik och film på nätet har spritt sig till underhållning. Vi har blivit bortskämda med att även underhållning är gratis, eller rättare sagt betalas av skattemedel och sponsorer.

Det som drabbat varietéfestivalen borde utlösa stora larmet i Västervik. Hur länge dröjer det innan kommunen måste betala två miljoner kronor om året för att behålla VisFestivalen? Evenemangen är en viktig leverantör av gäster till restauranger, hotell, butiker, campingar och så vidare. Om det inte går att genomföra evenemang på kommersiellt hållbara villkor, så är hela besöksnäringen i Västervik hotad.

Läs mer om