Årets Almedalsvecka i Visby var den fjärden i ordningen för mig och även om det fanns rekordmånga seminarier att välja mellan, tror jag mig för några veckor sedan ha besökt det mest intressanta hittills. Det handlade om mobilisering av politiska gräsrötter i syfte att vinna val. Två amerikanska konsulter från Chicago som bland annat varit Obamas talskrivare hade resthela vägen till lilla Gotland mitt i Östersjön för att engagerat berätta om detta.
Innan ens seminariet hade börjat slog det mig att Sverige alltid haft en stark gräsrotskultur med hundratusentals som sliter ideellt i föreningsliv och politiska organisationer. I decennier prenumererade Socialdemokraterna på tillgången till miljontals gräsrötter eftersom stora delar av svenska folket levde sina liv inom partiets sfär. Från uppväxt i Unga örnar, ABF-kurser, fackförbundsmedlemskap, mat av Konsum, bostad av HSB, pensionär i PRO till begravning av Fonus. Sanningen är att denna mäktiga gräsrotsrörelse är en stor förklaring till varför Socialdemokraterna fram till valet 2006 kunnat prenumerera på regeringsmakten i 65 av de senaste 74 åren. Den tiden är nu över. Därför var det inte förvånande att Socialdemokraterna snabbt knöt till sig Obamakampanjens strateger och har nu bland annat lyckats etablera ettbloggnätverk, som kallas NetRoots. Partiet vet hur viktigt det är med organiserade gräsrötter.
Den första framgångsrika borgerliga gräsrotskampanjen, bortsett från löntagarfonderna, skedde 1991 när Moderaterna och dess ungdomsförbund var först i Sverige med att introducera politisk telemarketing. Det innebar att politikerna för första gången ringde direkt hem till väljarna. Kampanjen leddes av en nu inte helt okänd Filippa Reinfeldt och Moderaterna blev till och med största parti bland förstagångsväljarna. Det räckte för att göra Carl Bildt till statsminister. Borgerligheten hade lärt sig och börjat förstå hemligheten bakom Socialdemokraternas framgångar.
Inför folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 organiserades den största gräsrotskampanjen utanför partigränserna som var så framgångsrik att den lyckades vinna majoriteten av svenska folket, om än bara vid ett enda tillfälle under kampanjen- på valdagen. Det räckte också.
I dag blir gräsrotsarbetet allt mer digitalt och genuint. Det måste alltid vara på riktigt om det ska finnas en chans att vinna människors förtroende för den egna saken. Valrörelsen 2010 gick till historien som den hittills största dörrknackningskampanjen i Sverige där politiker i tiotusental hälsade på hemma hos svenska folket. Rekordmånga sökte information på Internet och bara med ett musklick kunde vem som helst bidra med hur mycket som helst till ett parti eller en kandidat.
Vad sades på seminariet i Almedalen, då? Ärligt talat tror jag inte att mycket från amerikansk valkampanj går att överföra till Sverige eftersom vi har ett helt annat klimat här. En hel del kreativa idéer presenterades men den viktiga lärdomen är och förblir hur viktigt det är att vinna människors förtroende från väljare till väljare snarare än politiker till väljare.
Vi kan vänta oss en rekordstor gräsrotskampanj från samtliga partier inför valet 2014 och även om rekordmycket kommer att vara sig olikt blir också en hel del sig likt. Partiledarna kommer att stå där i tv men när allt kommer omkring så är det trots allt gräsrötterna runtom i hela Sverige som även då kommer att göra hela skillnaden.
André Assarsson