Gränslöst nära Flensborg

Västervik2006-11-13 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Intressant historia kan hittas närmare oss än vi kanske tror. Området Sydslesvig nära Danmark och Tyskland med Flensborg som medelpunkt har under århundraden varit skådeplatsen för tvister mellan Danmark och Tyskland. I dag kan du med bil från svenska och danska sidan via Odense och Kolding ta dig över till Flensborg (85 000 invånare) i ett totalt gränslöst land - ingen tull- eller passkontroll finns vid vägen. Egentligen en ganska otrolig utveckling mot gränsfrihet i Europa - en gränsfrihet som saknar motstycke i världen. I dessa trakter ligger för övrigt Västerviks vänort Tönder.
I Flensborg arrangerade under allhelgonahelgen Nordiska ministerrådets informationskontor en konferens på temat vad Norden kan bidra med till det europeiska samarbetet med bla Nordiska rådets president förre danske ministern Ole Stavad och Nordiska rådets generalsekreterare Henrik Hagemann.
Det väldigt överraskande var att konferensen drog närmare 150 deltagare, vilket inte minst visar på ett betydande intresse för nordiska frågor. Hos många svenskar finns tyvärr en rätt utbredd skepsis mot nyttan av nordiskt samarbete. Kritiker tycker att det nordiska samarbetet sedan pass- och arbetsfriheten länderna emellan infördes inte givit något riktigt konkret.

I Flensborgkonferensen konstaterade många talare att det nordiska samarbetet på många sätt varit en förebild för det europeiska samarbetet inom EU. Norden har fortfarande mycket att bidra med vad gäller bland annat öppenhet och tillgänglighet för medborgarna.
Av Flensborgs 85 000 invånare har cirka 25 000 danska som modersmål. Sydslevigs danska förening har gått in för "exportera" nordiska lösningar på konkreta politiska problem i Tyskland. Här finns danska skolor och sedan 1869 en danskspråkig dagstidning Flensborg Avis, också har nyhetssidor på tyska. Mitt i stan ligger Flensborghuset och Danska centralbiblioteket - det är alltså väl sörjt för kultur till minoritetsgruppen med danska som modersmål. Vid Sydslesvigs kust finns en befolkning på mer än 10 000 invånare som talar frisiska.

Lagom till Flensborg-konferensen presenterades en enkät om hur nordiska medborgare ser på samarbetet. Trist nog är det de tillfrågade svenskarna som visar minst intresse för det nordiska i motsats till bland annat norrmännen. Det tycks också som om samtliga nordbor hellre ser att samarbetet med övriga europeiska länder, främst Baltikum, ännu mer får växa ut.
Men det verkligt trista är att svenskarna av de nordiska folken generellt också är minst intresserade av samarbete över landgränserna. Jag har väldigt svårt att förstå det. Kan någon hjälpa mig att förklara det ?
Av undersökningen framgår klart att de nordiska medborgarna anser att nordiska samarbetet bör byggas ut och inte dras ned på. Det är framför allt på områdena brottsbekämpning och miljö som nordbor anser att vi bör samarbeta. Generellt har också kunskaperna om de nordiska institutionerna som Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet ökat även om svenskarna också denna gång har mindre kunskaper än övriga nordbor.
Det är med andra ord alldeles för tidigt att dödförklara det nordiska samarbetet. Det nätverk som finns nordiska länder emellan skall inte förringas. Det är kanske den viktigaste kuggen i det samarbetet.

PS. Vill nu en andra gång tipsa Visfestivalgeneralen Hansi Schwarz om den begåvade färöiska vissångerskan Eivor Pálsdóttir, som gav en bejublad konsert i Flensborghuset. Kommer hon till Visfestivalen nästa sommar ber vi härmed få förbeställa av Hansi Schwarz åtminstone tio biljetter för föreningen Skedshults Vänner.
Kolumnen
 
Läs mer om