Glassiga projekt i stället för barnens framtid

Västervik2012-01-11 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På något sätt har man fått storhetsvansinne och tror att Västerviks stad är mycket större än den är. Man har okontrollerat, utan realistisk analys och ibland utan erforderliga beslut skickat ut pengar till mer eller mindre luddiga objekt. Kostnadsbilden har man väl dolt genom kreativ och ofullständig redovisning. Objekt som kan nämnas är Holiday Club, Gertrudsvik, Lunnargatan, Gränsö, nya nämndhuset, muddring i hamn, Ulvaeus hus med mera. Kostnaderna för dessa vet ingen!

Otaliga projekt startas med hel- eller delfinansiering av kommunen, bland annat genom Västervik Framåt, Klivet, VUC, Ung och trygg med flera. Projekt som inte följs upp och som kommunalrådet uttrycker sig i VT, inte har något ansvar för, trots att man skickat med åtskilliga miljoner årligen. Pengar rinner hela tiden ut och kommunen frånsäger sig ansvar!

Inför varje bokslut vidtages aktiviteter för att dölja verkligheten. Redan i oktober månad börjar man kontera på nästkommande år!

En annan fint är att bolagisera för att dölja verkligheten. Det var så Tjust Fastigheter AB kom till. Dit skickade man alla kommunens dåligt underhållna fastigheter och det är ett konstant förlustbolag. För att på något sätt hjälpa detta bolag att hyfsa till någorlunda siffror så får de övriga kommunala bolagen utom Biogas och Västerviks Resort, årligen skicka över pengar. 2010 var det 16 miljoner. Vad det blir 2011 vet vi inte. Men Tjust Fastigheter debiterar andra verksamheter, främst skolan - hyror för fullt fungerande och väl underhållna lokaler och skolgårdar, men de sitter långt från verkligheten. Dåligt skötta lokaler och skolgårdar är inte ovanliga, men vid kontakter skyller de alltid på någon annan. En dag kommer verkligheten ifatt.

Kommunen står nu med ett underskott på cirka 34 miljoner från tidigare år, plus ett förmodat underskott från 2011 på cirka 15-20 miljoner. Dessa skall enligt Kommunallagen återställas. Ett nytt sparbeting på 45-50 miljoner 2012 har kommunfullmäktige beslutat. Och som vanligt är det barn, unga, handikappade och äldre som skall betala notan. Man tar inte hänsyn till hur det ser ut ute i verksamheterna.

Exempelvis så har antalet elever som går ut grundskolan och som inte är behöriga att komma in på ett nationellt program stigit från 10 procent 2006 till 18,5 procent 2011. Cirka 70-75 elever årligen lämnar grundskolan utan att komma in på ett nationellt program.

Naturligtvis hänger den höga ungdomsarbetslösheten i kommunen samman med att dessa unga ej fått tillräckligt stöd i skolan. I detta skede så får barn- och utbildningsnämnden ett ytterligare sparuppdrag på 33 miljoner, som kan bli ytterligare cirka 15 miljoner beroende på hur avtalsrörelsen utvecklar sig. Löneökningar utöver 2 procent får varje förvaltning stå för. Ordföranden i barn- och utbildningsnämnden tar det med en klackspark. Han kanske vädrar morgonluft, eftersom han sitter på flera stolar. Förutom ordförande i barn- och utbildningsnämnden är han vd i Västervik Framåt. Dessutom är han vd och delägare i tre bolag som sysslar med utbildning. Detta tillsammans med sin hustru och en annan person! Det senaste bolaget bildades i somras.

En ny skolchef skall rekryteras. Enligt uttalande i VT av kommun- och personalcheferna skall vederbörande vara modig och arbeta enligt projektet Ung och trygg - vad nu detta projekt har åstadkommit. Modig i vaddå?

Skall han brinna för att våra barn och unga skall få så bra förutsättningar som möjligt för att klara sig var man än hamnar i framtiden, eller skall modigheten knytas till att så litet som möjligt satsas på barn och unga, så att kommunledningen kan ägna sig åt sin "lekstuga" och fortsätta att satsa på "glassiga" projekt och sådant som syns utåt i stället för att ägna sig åt något så ovidkommande som att ge barn och unga goda förutsättningar för framtiden.

Slutligen: Heder åt er rektorer som har stake att säga ifrån när det går för långt.

Debatt

En tidigare artikel i ämnet av debattören har publicerats i VT den 7/12.

Läs mer om