Gårdar och textilt runt Åsunden
Populär. Birgit Sparre skrev de populära böckerna om "Gårdarna runt sjön" som också blev film. Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gårdarna runt sjön är mest förknippad med filmklassikern med samma namn med Margit Carlqvist och Georg Fant i huvudrollerna. Filmen baseras på Birgit Sparres romanserie om livet i fyra gårdar runt sjön Åsunden nära Ulricehamn i Västergötland. I romanserien blommar romantiken men där finns också mörka stråk från fattigfolkets villkor i torp och backstugor. Ända fram till 1940-talet levdes här gammaldags herrgårdsliv i "konungariket Sparre" i gårdarna Heljö, Lindö, Björksund och Sjärnö, Birgit Sparres barndomshem. Detta var gränsbygd mellan Danmark och Sverige. Mellan 1366 fram till freden i Roskilde 1658 rådde ständig krigsberedskap i dessa Sjuhäradsbygder - knallebygder.
I dag finns många danskar här men bara som konsumenter och stugägare och inte som krigare. Sjuhäradsbygden med Gällstad som centrum vibrerar av kraft och energi. Där bor inte fler än i Gamleby. Men ändå sjuder det lilla samhället av entreprenöranda.
Här finns - trots allt tal om nedläggningar och flytt utomlands av textilföretag - några av de största mode- och textilföretagen i Sverige. Gällstad kallar sig självt Sveriges textila centrum med varumärken som Ivanhoe, Vagabond och Topeco. Det så kallade Lagret 157 säljer modekläder till den unga generationen. Innan Lagret 157 öppnar väntar de unga utanför. I samhället finns över 20 butiker. En inte alltför köpinriktad kund som jag blir trött redan efter besök i fyra butiker.
Affärsmännen här ser det som ett naturligt steg att delar av produktionen lagts utomlands. Sjuhäradsbygden kan i stället fokusera på att bli bäst på handel, forskning och utveckling av morgondagens textila innovationer. Vilken företagsanda att inte bara klaga och lägga ned. Ullarred ligger inte långt bort
I en av gårdarna runt sjön Åsunden träffar vi snart 98-åriga ägarinnan till Attorps säteri Genoveva Pettersson, Veva kallad. Ett större corps de logis brann ned 1780. Kvar finns två flygelbyggnader. Attorp är en typisk väpnargård och har varit i flera adelsätters ägo. Sista frälseägarna tillhörde släkten Olivecreutz.
Veva förekom nyligen i stjärnkocken Leif Mannerströms program i TV 4 från Ulricehamn. Han har skaffat sig en gård i Tvärred. Omgivningarna är verkligen hänförande. Hon fick i programmet och för oss visa upp säteriet Attorp. Den kväll vi träffade Veva hade hon tidigare haft pensionärsgrupper på besök. Hon svarar själv för matlagning och servering. Vevas födelsedagar firas på Attorp i kretsen av väldigt många bybor. Övre våningen i säteriet har stått orörd i 170 år. Här finns hemtillverkade textilier, som slår det mesta.
Tänk så många beundransvärda personer det finns i vårt land. Men som tyvärr alltför sällan kommer fram i mediabruset. Veva säger att hon inte gift sig på grund av allt arbete. Hennes arrendator menar , att Veva nog blivit flitigt uppvaktad men att hon är kräsen. Må vara hur som helst med det, men vi tycker att Genoveva Pettersson är Västergötlands grand old lady och värd all beundran.
Och åk gärna till gårdarna runt sjön Åsunden.
Kolumnen