Framgång och trygghet inom sjukvården

Västervik2006-07-12 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu är det sommar och semester. Strax drar valrörelsen igång. Vi avslutar nu en mandatperiod med borgerlig majoritet i vårt landsting.
En mandatperiod med framgångsrikt borgerligt alliansarbete - ett samarbete som vissa politiker och även andra inte trodde skulle bli särskilt långlivat.
Jag har plockat fram ett mail som s och v skickade ut till alla verksamhetschefer direkt efter förra valet: "Vi vet att majoriteten när som helst kan spricka och av den anledningen kommer vi precis som tidigare att ha en gemensam ledningsgrupp som regelbundet möts. Vi kommer att vara väl förberedda för att när som helst kunna ta över ledningen för landstinget".
Så skrev socialdemokraterna och vänsterpartiet för fyra år sedan. De har fått vänta länge och min förhoppning är att de ska få minst fyra år till i opposition.

När vi i juni höll landstingsfullmäktige och ännu en gång presenterade ett enigt förslag till budget och landstingsplan är det ett bevis på att vi samverkande Allinspartier inte bara kan leda en och annan kommun i länet - vi har nu bevis på att det går bra även när det gäller hela länet och vårt landsting.
I en framtida analys kommer nog denna mandatperiod att framstå som en av de hetaste. Dels har debatterna farit mellan ytterligheter - massor av interpellationer, yrkanden i mängd samt folkomröstningskrav å ena sidan - å andra sidan har det talats om sexpartiuppgörelse.
Mitt i denna skärseld har vårt landsting klarat av att besluta och genomföra en av de största ekonomiska och strukturella förändring som gjorts under det senaste kvartseklet. Det är imponerande.
Efter ett antal relativt turbulenta höstveckor 2003 klarade vi av att sy samman något som allt fler nu känner glädje över och som kommer att vara av betydelse för en stabil framtid när det gäller länets sjukvård

Det är ett faktum att vårt landsting gått från minus till plus. Bokslutet förra året ger ett överskott på 145 miljoner kronor.
Vi har lämnat gärdsgårdsserien och befinner oss nu i toppnivå ekonomiskt bland Sveriges landsting.
Den bild som jag självklart gärna lyfter fram är den som visar ekonomin under 10 år där staplarna vänder från minus till plus under vår ledning.
När vi dessutom kan notera att vårt landsting blir omnämnt i ekonomirapporten från Sveriges Kommuner och Landsting - som det landsting som åstadkommit "största resultatförbättringen" - då är det ett kvitto på att vi gjort något utöver det vanliga.

Mitt i all koncentration på ekonomi och ekonomisk balans så finns risken att vårdkvalitet, tillänglighet och patientfokus försvinner. Det var många som trodde att så skulle ske i vårt län.
Men jag vill säga att såväl Vårdbarometern som Vårdkonsumentindex ger motsatt besked. Vårt landsting och sjukvården i länet har inte bara klarat sig bra - hälso- och sjukvården i Kalmar län ligger i framkant.
Det finns förbättringsmöjligheter - öppna jämförelser som redovisades i juni signalerar att vi har ett antal områden som kräver extra uppmärksamhet.
Men detta förringar inte att ur ett patientperspektiv har vi klarat av att under fyra år av ekonomisk sanering samtidigt upprätthålla en god hälso- och sjukvård i länet.

Till sist vill jag peka på några framtidsfrågor för mig som kristdemokrat. Geriatrik och äldresjukvård är och måste i ännu större utsträckning bli ett område som vi ger utvecklingsmöjligheter. Det handlar om befästa ett grundläggande synsätt i samhället och inom sjukvården - äldre har rätt att bemötas och behandlas med respekt.
Vidare vill jag se en tydlig satsning på barn- och ungdomspsykiatrin. Hälsolänet är ett begrepp som vi har lagt fast och som ständigt ska stå i fokus av våra politiska beslut. Primärvården kommer att behöva ett resurstillskott på 10 miljoner kr de kommande åren.
Slutligen kommer det att ställas krav på oss som innebär att alla tre sjukhusen i vårt län ges goda framtidsutsikter. Det gjorde vi hösten 2003.
Samma balans uppvisades våren 2006 när vi fattade beslut om fastighetsinvesteringar. Jag tror det är en trygghet för de flesta invånare i vårt län att vi är beredda att ta ett särskilt ansvar för att ge "balans i besluten" som innebär att alla sjukhusen ges likvärdiga utvecklingsmöjligheter.
Allt har inte blivit helt rätt under denna mandatperiod. Det finns alltid förbättringsmöjligheter.
Men när man betänker hur läget var när vi började och hur det nu ser ut i vårt landsting då tvekar jag inte att säga att vi lyckats över förväntan.
DEBATT
Anders Andersson, Järnforsen, företräder kristdemokraterna och är landstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar län. 
Läs mer om