Försäkringskassan sprider lögner
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tyvärr sprider Försäkringskassan lögner. Jag tillhör själv småföretagarnas skara. I min plånbok får medfinansieringen följande effekter: Som egenföretagare med aktiebolag har jag 14 dagars karens i sjukförsäkringen. Medfinansieringen innebär att jag därefter ska betala 15 procent av min egen sjuklön. För att mildra effekterna täcker försäkringen de första 12 000 kronorna. Som kompensation för medfinansieringen har arbetsgivareavgiften sänkts i tre steg, från 32,82 procent av lönen (2003) till 32,28 procent (2006). En sänkning med 0,54 procentenheter. För min del innebär det att avgiften minskar med 135 kronor i månaden.
Från 2005 erbjuder Försäkringskassan småföretagare en tilläggsförsäkring som kompenserar för försämringen. Den kostar 1,3 procent av lönen, i mitt fall 325 kronor i månaden. Vilket innebär att reformen, som Försäkringskassan påstår har tillfört privata företag 900 miljoner kronor, i själva verket kostar mig 190 kronor i månaden. Jag kontaktade Bertil Thorslund på Försäkringskassans huvudkontor, som var den som gick ut med uppgiften. Han bekräftade att mitt räkneexempel är korrekt, men att siffran 900 miljoner gäller hela företagskollektivet. Vilka är det då som tjänar på sjukförsäkringen? I vanlig ordning storföretagen ägda av det ansiktslösa kapitalet som Volvo, Ericsson och ABB. Kalle med kiosken och Stina med presentbutiken är som alltid förlorare. Men de får ta skiten från omgivningen för att "företagarna har skott sig återigen".
Snart är det dags för nya lögner från statliga verk, riktade mot småföretagare. I början av varje år går Skatteverket ut i en PR-kampanj i syfte att förhärliga den egna verksamheten och ingjuta nödig respekt hos deklaranterna. På riksplanet släpper man loss en tjänsteman med titeln kontrollstrateg. Han hävdar varje år att småföretagarna skattefuskar mest av alla. Ju mindre företag, desto mer fusk, påstår han. Sant är att Skatteverket upptäcker mer felaktigheter hos småföretag än i andra verksamheter. Det har två orsaker:
1: Småföretag är den enda grupp som Skatteverket effektivt kan kontrollera. Svartjobbande anställda har ingen bokföring som kan kontrolleras. Stora företag hyr in skatteexperter, ofta tidigare anställda hos Skatteverket, och skatteplanerar istället. Resultatet är detsamma som vid fusk, men lagligt.
2: Enskilda branscher är svårt drabbade av svartjobb. Men det betyder inte att småföretagare som grupp är fifflare. Sant är också att småföretagare som grupp är de största nettobetalarna av skatter och avgifter. Skälet är att småföretagare i praktiken är utestängda från socialförsäkringen, trots att de betalar fulla avgifter.
Jag hoppas att VT:s utsände frågar skattechefen i Västervik om detta vid den årliga intervjun. Varför ljuger myndigheterna om småföretagarnas moral och påstår att vi tjänar en massa miljoner på andra bekostnad, när det inte är sant? Dels beror det på att kompetensen om företagande är närmast noll på myndigheterna. Tjänstemännen förstår sig inte på företagare. Det är samma mekanismer som gör människor till rasister. Dels beror det på att den anställda majoriteten och journalister i synnerhet inte förstår skillnaden mellan tjänstemän och företagare.
Tidningarna skriver med stora rubriker om hur företagare skor sig. Bonus och fallskärmar, lyxresor på företagets bekostnad och så vidare. De utpekade fuskarna är sällan företagare utan tjänstemän. Vilket enkelt kan bevisas. Percy Barnevik, tidigare koncernchef i ABB och Europamästare i girighet, var anställd tjänsteman under hela sin karriär. Den gamla ledningen i Skandia, tjänstemän hela bunten.
Skillnaden mellan företagaren och tjänstemannen blir glasklar om företaget går i konkurs. Tjänstemannen utlöser sin fallskärm och går skadeslös ur det hela, vanligtvis rikare än när han anställdes. För riktiga företagare blir följden personlig konkurs och allt för ofta att kronofogden säljer familjens hem på exekutiv auktion. Majoriteten av alla tjänstemän är ärliga och hårt arbetande. Samma sak gäller småföretagarna. Men med Skatteverkets logik är det mer korrekt att peka ut tjänstemän i stora organisationer som storfuskare. Vid en jämförelse mellan grupperna ligger tjänstemännen ljusår före småföretagarna i konsten att sko sig själva.
DEBATT
Janne Näsström, Fårhult, är småföretagare.