Förhindra sociala problem: Satsa på idrotten!
Ungdomsidrott. Kjell E Johansson anser att satsning på ungdomsidrott är ett sätt att förhindra sociala problem. Det gäller att strecha i tid. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Avgörande är inte idrottens negativa sidor. Viktigare är dess sociala betydelse och att idrottsledarna är förebilder för barn och ungdomar.
Allt fler idrottsföreningar utformar policydokument. I dessa återfinns regler som skall hjälpa idrottsledarna och stärka de sociala insatserna. Därvid är inställningen till alkohol betydelsefull. Idrotten är ingen nykterhetsrörelse och skall självfallet inte vara en sådan. Däremot är det nödvändigt med en restriktiv attityd. Då jag häromkvällen diskuterade dessa frågor med styrelsen för Oskarshamns AIK var uppfattningen entydig. Alkohol skall inte förekomma i samband med idrottsutövning. Inga ungdomar under 18 år bör med tanke på de stora riskerna dricka öl, vin eller sprit.
Flera hundra tusen unga växer upp i hem där det förekommer våld eller missbruk. Uppväxtmiljön är således inte så trygg som den borde vara. Därför behöver dessa ungdomar få möta positiva vuxna och erhålla hjälp. Elevhälsan och socialtjänsten är viktiga aktörer men det måste också förekomma frivilliga insatser. Två-tre elever i varje klass kommer från mycket trista förhållanden. Något måste göras!
Eftersom majoriteten av barnen och ungdomarna är intresserade av idrott så utgör denna en viktig skyddsfaktor. Ju fler som engageras desto färre blir problemen.
Tyvärr har de flesta idrottsföreningar ekonomiska bekymmer. Anläggningarna räcker inte till. De på sina håll allt högre avgifterna är också ett problem. Det finns föräldrar som inte har råd att betala.
Stat, landsting och kommuner måste göra en ordentlig inventering av vad som behövs för att möta det tilltagande alkoholmissbruket. Detta är ett resultat av den allt slappare alkoholpolitiken. Landstingen drabbas av onödiga kostnader för alkoholrelaterad ohälsa. Kommunerna skall genom sina insatser för barn och ungdom motverka riskerna.
Tillräckligt stöd i nuet innebär på sikt lägre kostnader. Att satsa på idrottsföreningar och andra ungdomsorganisationer samt på fritidsgårdar innebär en social investering. Denna är absolut nödvändig både med tanke på folkhälsan och på kostnaderna.
Idrottsaktiviteterna utgör ett socialt och brottsförebyggande arbete. När man genomför en omfattande verksamhet under fredagskvällar, lördagar och söndagar samt under ferier så erbjuds bra alternativ till mindre acceptabla sysselsättningar. Sporthallen, simbassängen och fritidsgården är betydligt nyttigare än föräldrafria fester med stort inslag av alkohol.
Undersökningar och praktiska erfarenheter ger belägg för att fysisk aktivitet främjar elevernas skolprestationer. Därför får idrottsämnet inte reduceras på skolschemat. Varje dag måste det förekomma aktiviteter.
Samarbetet med idrottsrörelsen är därvid en viktig sak. Man skall ge ungdomarna rejäla chanser att prova på olika sportgrenar.
Naturligtvis vet jag att det finns unga människor som inte är intresserade av att utöva idrott. Därför måste det finnas många olika möjligheter - scouting, friluftsliv, fågelskådning, litteratur och musik är exempel härpå.
Idrottsledarna i Oskarshamns AIK betonade vid vårt samtal att det skett många förbättringar. Förr kunde det vara si och så med inställningen till alkohol. Nu är hållningen betydligt stramare och det finns flera orsaker härtill. För det första har den sociala medvetenheten ökat. Styrelserna vet att de har ett stort ansvar för hur ungdomar beter sig. För det andra utgör drickandet ett hinder för dem som vill göra goda prestationer i den allt hårdare konkurrensen.
För en del ungdomar med otrygga uppväxtförhållanden kan idrottsledarna bli något av ställföreträdande föräldrar. De erhåller en informell roll som fostrare. Hur kvinnliga och manliga idrottsledare tänker, talar och handlar påverkar de ungas sätt att tänka, tala och handla.
DEBATT
Kjell E Johanson är ordförande i Kalmar läns nykterhetsförbund och tidigare fritidsdirektör i Stockholm.