Företagarna är verkligen ute och cyklar
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är korrekt att landets företagare tvingas betala för en socialförsäkring som vi inte omfattas av. Läget är allvarligare än vad som framkommer i Företagarnas och SEB:s undersökningar. Mer än 90 procent av landets heltidsföretagare driver sin verksamhet i bolagsform, mindre än tio procent är enskilda näringsidkare (Källa: Skatteverket, kontrolluppgifter 2005).
Jag tillhör den majoritet av heltidsföretagare som driver aktiebolag.
Jag har 14 dagars karens i sjukförsäkringen. I praktiken omfattas jag inte av försäkringen, men tvingas betala avgiften ändå. En kvalificerad gissning är att heltidsföretagarna betalar en miljard kronor mer till försäkringskassan än vad vi får tillbaka.
Mot den bakgrunden kan Företagarnas krav att vi ska slippa betala vara rimligt. Problemet är att flertalet småföretagare arbetar för stora organisationer med drivna inköpare som bara har ett mål: Lägsta pris till varje pris. Sänkta kostnader kommer därför att leda till sänka priser och inga pengar kvar för företagaren att köpa ett anpassat försäkringsskydd.
Från fackligt håll har man redan insett risken, men inte av omsorg om företagarna. Förra veckan larmade TCO-ekonomen Samuel Engblom om att sänkta avgifter leder till att det blir billigare att anlita företagare än att anställa.
Mitt förslag är att arbetsgivareavgiften behålls på nuvarande nivå.
Det kan inte vara statens uppgift att gynna vissa grupper. Istället skapas en särskild sjukförsäkring för företagare. Överskottet används som säkerhet för lån i företag. Det skulle dels underlätta finansieringen för nystartade företag, dels undanröja det största problemet av alla, en havererad insolvenslagstiftning.
Sverige är i dag det land i västvärlden som hårdast straffar misslyckade företagare. Konkurs leder till att familjer förlorar sina hem och blir skuldsatta till livets slut. Företagsrelaterade skulder är undantagna från skuldsanering.
Företagarnas socialförsäkring kan drivas offentligt eller privat, vad man väljer är mer en smaksak. Det viktiga är att den är obligatorisk och inte kan prutas bort av samvetslösa inköpare.
DEBATT
Janne Näsström, Fårhult, är småföretagare.