Föräldrarna måste säga nej till ungdomars drickande
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nyligen meddelades på en WHO-konferens att 600 000 personer i Europa årligen drabbas av alkoholrelaterad dödlighet. Om vi går till västeuropeiska män i åldern 15 - 29 år som dör beror det i 25 procent av fallen på alkohol. Detta är de siffror som direkt beror på öl vin eller sprit men ser man till de indirekta följderna så är talen betydligt större.
I Sverige och i Kalmar län har den totala alkoholkonsumtionen på ett dramatiskt sätt skjutit i höjden. Framförallt är det ungdomar och kvinnor som i rask takt anammar de vuxna männens dryckesmönster. Därvid får vi inte glömma att unga människor tål alkohol sämre än äldre och att kvinnorna är sårbarare än männen.
En viktig diskussionsfråga gäller hur föräldrarna skall förhålla sig till de egna ungdomarnas drickande. Tyvärr existerar härvid en mycket utbredd myt. Många tycks tro att missbruket kan motverkas om föräldrar försöker lära sina ungdomar att umgås med alkohol och därför har en tillåtande attityd. I verkligheten är det precis tvärt om.
Ulla Marklund har genomfört flera undersökningar som på ett övertygande sätt berättar om hur verkligheten ser ut. Föräldrar som har en accepterande attityd och (i bästa välmening!) låter sina ungdomar i "uppfostrande" syfte smaka hemma kan snabbt träffas av en kalldusch. Det visar sig nämligen att deras pojkar och flickor dricker mer i jämförelse med dem vars föräldrar säger bestämt nej. I huvudsak beror det på att de dricker både hemma och på andra ställen.
Om ungdomarna har föräldrar som är nykterister, nästan-nykterister eller mycket måttliga så avstår de själva i betydligt större utsträckning eller blir mycket försiktigare än andra jämnåriga.
De här uppgifterna är egentligen inte så märkliga. Vad som än sägs så är ändå föräldrarnas tal och handlingar riktningsgivande för deras barn. Det betyder inte att ungdomarna i allt gör som deras fostrare vill men de brukar ändå gå i samma riktning.
Man kan naturligtvis ha olika uppfattningar om antalet systembutiker och serveringsställen i en kommun. Olika åsikter får dock inte skymma en av våra viktigaste sociala arbetsuppgifter. Av folkhälsomässiga skäl måste ungdomsåren i möjligaste mån vara alkoholfria.18-årsgränsen skall alltid respekteras.
Ytterst få föräldrar skulle komma på tanken att låna ut bilen till sin 15-åriga son eller 16-åriga dotter.
Alla inser att trafiksäkerheten är viktig och att allt för unga skulle utgöra en alldeles för stor trafikfara både för sig själva och andra. Det är precis på samma sätt med tonåringarna, ölet och spriten.
Ungdomar behöver vuxna förebilder. Till dem hör föräldrarna, lärarna, fritidsledarna och många andra. Idrottsrörelsens inställning har oerhört stor betydelse och allt fler idrottsledare diskuterar idrottens sociala ansvar. De flesta är överens om att idrotten skall spela en aktiv roll och medverka till att göra ungdomsåren alkoholfria.
DEBATT
Kjell E Johanson är ordförande i Kalmar läns nykterhetsförbund.
Kjell E Johanson är ordförande i Kalmar läns nykterhetsförbund.