För fega för F-skatt

Janne Näsström.

Janne Näsström.

Foto:

Västervik2007-04-24 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En grupp i vårt samhälle har bättre förutsättningar att bli framgångsrika företagare än andra: Tjänstemän i stora organisationer, offentliga och privata.
Det är välutbildade människor med goda inkomster, besparingar och villor som kan belånas. Ännu viktigare är att de har nätverk av potentiella kunder, samarbetspartners, leverantörer och finansiärer.
Ändå blir människor i den här gruppen sällan företagare på heltid.

Jag diskuterade det här för en tid sedan med en anställd vd för ett större och mycket framgångsrikt företag. Jag undrade varför han väljer att utveckla ägarfamiljens affärsidé istället för att skapa något eget.
"Man måste vara väldigt blåögd för att bli företagare. Alla som gör en kalkyl kommer fram till att det är tryggare och mer lönsamt med en tjänstemannakarriär", svarade han.
Den här gruppen är däremot mästare på att starta hobbyföretag. Från början är kanske tanken att det ska leda till företagande på heltid, men de allra flesta väljer slutligen att stanna kvar på sin anställning.
Lagar och regler bygger på att företagaren själv skapar sin trygghet genom till exempel försäkringar och sparande i bolaget. För den som har tryggheten ordnad genom en anställning och själv slipper betala för den, blir det extremt förmånligt att driva företag, särskilt om man har en dyr hobby som genom företaget kan subventioneras av skattebetalarna.

Den som blir företagare på heltid måste börja betala för tryggheten och kan inte längre ha roligt för företagets pengar. Alltså stannar de allra flesta kvar på sin anställning.
Med nuvarande regerings logik finns skäl till motiverande åtgärder för att den här gruppen ska bli företagare på riktigt. När det gäller andra grupper anses försämrade förmåner vara den bästa motivationen.
Det kommer inte att bli verklighet, för till skillnad från arbetslösa, sjukskrivna och heltidsföretagare är tjänstemän med hobbyföretag en inflytelserik grupp.

Istället fortsätter arbetet med att motivera arbetslösa att bli företagare. Den här gruppen är minst lämpad av alla som företagare.
De flesta har låga inkomster, inga besparingar och ingen villa som kan belånad. Bara det faktum att de behöver arbetsförmedlingens hjälp att hitta en anställning visar att de saknar det nätverk som är nödvändigt för att lyckas som företagare.
Samtliga partier i riksdagen är eniga om att Sverige behöver fler företagare. Eftersom det aldrig blir majoritet i kammaren för motivationshöjande åtgärder riktade mot tjänstemän, finns bara en väg att gå. Det är att kraftigt minska riskerna med företagande.
Mitt tips är att tjänstemännen krampaktigt håller fast vid sina anställningar. En majoritet lider av FFF (För Feg för F-skatt).
Däremot undviker vi att modiga och blåögda från de arbetslösas och lågavlönades skara får sina liv förstörda om de misslyckas att skapa arbete åt sig själva och andra.
DEBATT
Janne Näsström, Fårhult, är småföretagare.
Läs mer om