FN och millenniemålen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ju närmare vi kommer slutdatumet, desto tydligare blir det att den standardökning som krävs för att millenniemålen ska uppfyllas också kan komma att hota vår gemensamma miljö. I anslutning till FN-dagen finns det anledning att uppmärksamma två rapporter om millenniearbetet från FN:s miljöprogram UNEP och Världsbanken.
I sin tredje millennierapport konstaterar Världsbanken att den ekonomiska tillväxten fortsätter att bidra till minskad fattigdom världen över. Samtidigt efterlyser banken mer samarbete med näringslivet och reformer som effektivare bistånd, friare handel och bättre samhällsstyrning för att målen ska uppnås. De löften om ökat bistånd som gavs under 2005 måste uppfyllas för att bland annat minska skuldbördan för låginkomstländer, påpekar Världsbanken.
De regionala skillnaderna är stora. Allra sämst är läget i Afrika söder om Sahara, där 44 procent av befolkningen fortfarande lever i extrem fattigdom. Där har utvecklingen nästan stått stilla sedan 1990. Om den trenden håller i sig kommer 38 procent av befolkningen att leva i djup fattigdom år 2015. För att fattigdomen ska minska krävs till exempel fler jobb så att människor kan försörja sig. Men de flesta verksamheter kräver energi i någon form. Frågan är vilken energi kommer utvecklingsländer att ha tillgång till. Blir det fossila bränslen som bidrar till klimatförändringar och uppvärmning av jordklotet eller blir det förnybara energikällor?
Millenniemål 1 handlar om att bekämpa hungern och mål nummer 7 säger bland annat att tillgången till rent vatten och sanitet ska öka. Samtidigt vet vi att förändringar av klimatet påverkar förutsättningarna för mänskligt liv. Ekosystemen är rubbade och i vissa fall förstörda. När jorden gödslas för att öka skördarnas storlek drabbas kvaliteten på vårt vatten. En fjärdedel av viktiga fiskebestånd är utfiskade och jordens färskvattenresurser överutnyttjas. Försämringen av miljön drabbar de fattigaste värst.
UNEP redogör i sin rapport ?GEO 2006: En översikt över vår förändrade miljön". Otjänlig vatten, dåliga sanitära förhållanden och bristande hygien orsakar sjukdomar hos hälften av befolkningen i tätorter i Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien. Inte mindre än 1,7 miljoner dödsfall per år orsakas av kollapsade ekosystem. En tredjedel av alla människor bor i världens torra områden. Fortsatt ökenutbredning och vattenbrist hotar miljoner människors liv, något som FN uppmärksammar under 2006, som är Internationella året mot ökenutbredning.
Hoten mot miljön utgör också hot mot millenniemålen. FN varnar för att fortsatt påverkan på ekosystemen kan leda till att livsmedelssäkerhet inte kan uppnås ens till 2050, att tillgången till färskvatten minskar ytterligare och att den biologiska mångfalden fortsätter att utarmas. Världens rika läder har enligt millenniemålen ett särskilt ansvar att stödja fattiga länder i kampen för att åstadkomma en god utveckling. En nyckeluppgift under åren fram till 2015 blir att utveckla strategier för att åstadkomma konkreta förbättringar för miljoner människor utan att öka påfrestningar på vår gemensamma miljö. Frågan är om våra politiska ledare är medvetna om utmaningarna.
DEBATT
Saad Benatallah är ordförande i FN-förening i Västervik.