Farväl till dogmatisk kommunism

Adjö till hammaren och skäran. "Vänsterpartiet och dess analysgrupp har tagit farväl av den dogmatiska kommunismen", skriver Kjell-E Johansson.Foto: PÅL SOMMELIUS/SCANPIX

Adjö till hammaren och skäran. "Vänsterpartiet och dess analysgrupp har tagit farväl av den dogmatiska kommunismen", skriver Kjell-E Johansson.Foto: PÅL SOMMELIUS/SCANPIX

Foto:

Västervik2005-12-19 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kjell E Johanson är författare, samhällsdebattör och samordnare för vänsterpartiets analysgrupp.Vänsterpartiets partistyrelse tillsatte för ett år sedan en analysgrupp med uppgift att granska partiets demokratisyn och internationella förbindelser. Nu föreligger de första resultaten. De redovisas i fem delrapporter.
Analysgruppen företräder en långtgående kritik av framför allt det tidigare kommunistpartiets internationella kontakter och devota hyllningar till statsbärande partier i så kallade socialistiska länder. Gruppen menar dock att alla svenska partier i sin ryggsäck bär med sig åtskilliga mörka sidor från en gången tid. Detta legitimerar emellertid inte vänsterpartiets tidigare försyndelser.
Begreppen kommunism och kommunister är vare sig nya eller entydiga. Om man därtill ser till dess innehåll så kan idéerna följas långt tillbaka i historien. Det har alltid funnits människor som kämpat för allas lika värde, för social rättvisa och för egendomsgemenskap.

Att i dag utan missförstånd använda sig av begreppen kommunism och kommunist är i det närmaste omöjligt. Folk i allmänhet kopplar dessa ord till existerande enpartistater som kallar sig socialistiska såsom Nord-Korea, Kina och Kuba. Man minns också Sovjetunionen och dess vasallstater. I dessa förekom förtryck av oliktänkande, falska rättegångar, kriminella avrättningar, överdådiga privilegier för makthavarna, ojämlika förhållanden och kvinnors marginalisering inom alla beslutsorgan. Allt detta står i strid med vänsterpartiets demokratisyn. "Kommunistdebatten" medverkar till att undergräva förtroendet för vänsterns politik.
Begreppsförvirringen beror bland annat på att Sovjetunionen och andra diktaturstater betecknade sig själva som socialistiska med kommunismen som ideal. I det perspektivet framställdes socialismen som det första steget och kommunismen som det andra på vägen till ett jordiskt lyckorike. Dessa utopiska idéers förverkligande hade ingen som helst förankring i den sovjetiska verkligheten.
Alla partier tycks vara ense om betydelsen av människors delaktighet och den politiska demokratins nödvändighet. Däremot går meningarna starkt isär då det gäller ekonomisk demokrati. På den punkten är det endast vänsterpartiet som representerar en konsekvent systemkritik.

Analysgruppen framhåller i en av sina slutsatser att vänsterpartiet allt sedan sitt bildande 1917 spelat en viktig politisk och social roll i svenskt samhällsliv. Partiet representerar en systemkritik från vänster med förmåga att knyta samman dagspolitisk kamp med det långsiktiga arbetet för ett bättre samhälle utan politisk och ekonomisk maktkoncentration. Den ekonomiska demokratins principer har hela tiden förespråkats. Partiet har på område efter område framfört många viktiga krav för att främja utsatta människors intressen, för att åstadkomma större social rättvisa och för att främja allas delaktighet.

Partiets roll i kampen för demokratiska fri- och rättigheter har varit en väsentlig del av politiken. Detta framgår av riksdagsmotioner, partiprogram och andra dokument. Tyvärr undergrävdes trovärdigheten till följd av partiets långa kominterntradition och starka lojalitet med Sovjetunionen.
Partiets ofta översvallande och hjärtliga relationer med "broderpartier" i så kallade socialistiska länder resulterade i svåra konsekvenser. Partiets kontakter begränsades emellertid inte till tvivelaktiga aktörer. De förekom och förekommer med befrielserörelser, socialistiska folkpartier, miljöpartier och med vänstergrupper i en rad länder.
Vänsterpartiet har i allt väsentligt gjort upp med en gången tids mörka sidor. Genom namnbytet 1990 sattes formell punkt för kominterntraditionen. Den långa processen från ett traditionellt kommunistparti till ett socialistiskt och feministiskt vänsterparti har varit framgångsrik. En sådan partistruktur förutsätter emellertid ömsesidig respekt och att olika uppfattningar inte får skymma det gemensamma målet. Vänsterpartiet och dess analysgrupp har tagit farväl av den dogmatiska kommunismen, från vanföreställningarna om partiets ledande roll och från den fatala demokratiska centralismen.
Hur skulle svenskt samhällsliv se ut om det inte existerade ett radikalt parti till vänster om socialdemokratin?
DEBATT
Kjell E Johanson är författare, samhällsdebattör och samordnare för vänsterpartiets analysgrupp. 
Läs mer om