Extremparti framåt i grekiska valet
Främlingsfientligt. LAOS grundades för sju år sedan av tv-journalisten Georgos Karatzeferis.Foto: Thanassis Stavrakis/AP
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Detta är kontentan av några samtal jag haft med grekvänner efter söndagsvalet i Grekland. Det utlysa nyvalet skedde helt i skuggan av de tragiska skogsbränder som härjat stora delar av landet men mest på Peleponessos. PASOK har försökt utmåla regeringspartiet konservativa Nea Dimokratia som senfärdigt, obeslutsamt och passivt i kampen mot skogsbränderna. Det tycks dock som om den kritik inte riktigt bet på väljarna. Regeringen lyckades med ett kraftigt kompensationspaket till de drabbade marginalisera kritiken mot själva katastrofhanteringen. Det tycks som om småpartierna främst LAOS fått över konservativa väljare till sig.
Premiärminister Kostas Karamanlis kommer att kunna fortsätta att regera med en knapp egen majoritet. Men klart är att Karamanlis inte förmår genomdriva nödvändiga reformer. Han får fortsätta driva en försiktig reformpolitik och en försiktig utrikespolitik. Det anses allmänt att landet har grundläggande problem med korruption, byråkrati, skolan, vården och pensionerna. Regeringschefen Karamanlis måste nu leva upp till ett av de sena vallöftena om att nästan 200 000 kontraktsanställda skall få fast tjänst och kraftigt höjda löner till försvarsmaktens personal. I de bägge grupperna fick nu regeringspartiet nära nog totalt stöd.
Extrempartiet LAOS är en verklig uppstickare och något ganska ovanligt i grekisk politik. LAOS grundades för sju år sedan av tv-journalisten Georgos Karatzeferis. Han satt i parlamentet från 1993 för Nea Dimokratia. Sedan 2004 sitter han i EU-parlamentet, ett forum som han använder för sina budskap. LAOS kallar sig "ortodoxt folkparti för alla som lagligen bor i Grekland". Partiet har tre kännetecken; stark uppslutning kring den grekisk-ortodoxa kyrkans roll och värden, vurmande för underprivilegierade grupper och stark motvilja mot olagliga invandrare som ses som roten till alla onda ting i landet.
Vad gäller utrikespolitik är LAOS starkt nationalistiskt i frågan om Cypernfrågans lösning och i namnfrågan med FYROM/ Makedonien. Men kanske mest iögonfallande är partiets motstånd mot själva tanken att Turkiet skall kunna bli EU-medlem. En bedömning som partiet tydligen enligt opinionsmätningar delar med majoriteten av det grekiska folket. LAOS är allmänt euroskeptiskt. De motsätter sig ökad överstatlighet i EU. Partiet vill ha folkomröstningar om alla viktiga politiska och sociala frågor. Partiet har till och med sagt sig vilja ha en folkomröstning om införande av dödsstraff. Det blir intressant att följa hur detta parti framöver kommer att tas emot. Klart är att Grekland fått ett extremparti med främlingsfientlighet som främsta kännetecken.
Och för PASOK, som i likhet med Sveriges socialdemokrater i perioder varit det dominerande statsbärande partiet väntar nu självrannsakan. Både partiledaren Georgos Papandreous far och farfar var tidigare premiärministrar. Men nu går troligen även Georgos mot ett politiskt nederlag. Inte osannolikt att han kommer att utmanas av förra ministerkollegan Evangelos Venizelos, PASOK-regeringens talesman.
Förhoppningsvis kommer även i fortsättningen Georgos Papandreou att odla alla sina goda kontakter med Sverige. Han talar som bekant efter tiden i exil i Sverige vårt språk lika bra som Pettersson, Lundström och jag.
Kolumnen