EU och trafiksäkerheten

Västervik2004-05-15 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under måndagen och tisdagen anordnades i Stockholm en trafiksäkherhetskonferens för EU:s tjugofem medlemsländer. Initiativet till konferensen kommer från Sverige. Anledningen till initiativet var att inom EU dör över 50000 människor varje år i trafiken. I Sverige omkommer i genomsnitt tio personer i veckan. Bakom varje siffra finns någons arbetskamrat, mamma eller pappa, dotter eller son, syster eller bror som genom trafikolycka mist livet. För barn och för andra människor under 45 år är trafikolyckor den vanligaste dödsorsaken. Så får det inte vara. Vi socialdemokrater tänker fortsätta kämpa för ökad trafiksäkerhet, såväl inom Sveriges gränser som inom andra länder i Europa. Med bilar som tillverkas i ett land men säljs i alla länder och fordon som i allt större utsträckning kör över gränserna är ett europeiskt samarbete kring trafiksäkerheten nödvändigt.
Trafiksäkerhetsarbetet har blivit en allt mer central fråga inom EU. Sveriges arbete med nollvisionen har inspirerat övriga EU och vårt synsätt har till stora delar anammats inom unionen. Som en viktig målsättning för arbetet har Europeiska unionen slagit fast att antalet döda i trafiken ska halveras till år 2010.
Att minska alkoholen i trafiken är avgörande för att minska antalet dödade och skadade. Undersökningar visar att alkohol är inblandad i minst 20 procent av alla olyckor som sker.
Trots att EU har rekommenderat sina medlemsstater att inte ha en högre tillåten promillehalt av alkohol vid bilkörning än 0,5 ligger fortfarande fyra EU-länder kvar på 0,8. Detta innebär att du kan dricka väldigt mycket och fortfarande lagligt sätta dig bakom ratten. Vi socialdemokrater vill därför se en bindande lagstiftning som tvingar medlemsländerna att sänka gränserna.
Vi står bakom den fria rörligheten i EU, det är en viktig princip som gynnar oss alla. Men vi vill också att EU tar ansvar och motverkar de negativa effekter som uppstår i form av miljöförstöring, buller, trängsel och trafikolyckor.
Här skiljer sig synen på EU:s uppgifter markant. Högern med moderaterna i spetsen menar att den enda grunden för en transportpolitik på EU-nivå är den fria rörligheten. Handlar det däremot om effekterna av dessa transporter menar man att besluten ska fattas i medlemsländerna. Det är ett typiskt exempel på hur högern fortsätter sätta marknaden före människan.
Det är samma gamla höger i Europaparlamentet som i Sveriges riksdag. Ska vi kunna sätta stopp för moderaternas högerpolitik krävs det att många går och röstar. Använd din möjlighet att påverka, gå och rösta i valet till Europaparlamentet den 13 juni.

DEBATT
Krister Örnfjäder, Västervik, är riksdagsledamot för socialdemokraterna.
Läs mer om