Energiomställningen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Viktiga inslag i detta omställningsarbete är de gröna certifikaten och handelssystemet för koldioxid som infördes för hela den europeiska marknaden den 1 januari i år. Med dessa verktyg ökar motivationen för förnybar elproduktion samt effektivisering av elanvändningen. De industriföretag och energianläggningar, som vill vara med i framtiden, har nu de morötter som erfordras för att investera i förnybar elproduktion och minska sina koldioxidutsläpp.
De tre partier, som står bakom energiomställningen, har alla tvingats kompromissa med de uppfattningar partierna intog vid folkomröstningen 1980. Kritik mot utfasningen av kärnkraftsreaktorer finns både i och utanför partierna. Den påbörjade avvecklingen av kärnkraftsproduktion av el har flera positiva effekter. Dels öppnar den för förnybar elproduktion i vind och biokraftverk, dels ökar motivationen att investera i högeffektiv kraftvärme. Vi får en utveckling mot ett robustare elproduktionssystem, där vi har flera bollar i energikorgen och överlämnar inte kärnkraftsfrågan till kommande generationer.
De kvarvarande tio reaktorerna byggdes alla under en tidsperiod av tretton år. Risken är påtaglig att flera reaktorer måste stängas av säkerhetsskäl - under endast några år. Detta skulle utgöra en stor påfrestning på det svenska elsystemet. Därför är det klokt att påbörja utfasningen redan nu. Vi får på detta sätt större möjligheter att hantera produktion och marknad de närmaste decennierna.
Vi vill ha investeringar i vindkraft och kraftvärme, vi vill ha en effektivare användning av el i industri, handel och boende. På det sättet tillförs marknaden ny förnybar el samtidigt som vi i ökad utsträckning frigör el till de verksamheter som bäst behöver den. En ädel produkt som el skall inte slarvas bort i slösande verksamheter eller för uppvärmning av bostäder. Samma sak med oljan.
Samarbetet mellan socialdemokrater, centerpartister och vänsterpartister har pågått sedan 1996. Nio år av samarbete har sammansvetsat partierna och gjort oss medvetna om att det inte finns några snabba åtgärder. Vi är också mycket klara över att alla förslag om byggnation av ny kärnkraftsproduktion är felsteg i energipolitiken. De problem som finns med brytning av uran, den personliga faktorn i all farlig verksamhet och slutlagringen av utbränt kärnbränsle i 100 000 år, tyder inte på långsiktig hållbarhet. Vi vill ta ansvar för kommande generationer. De skall få överta ett samhälle där kol, olja och uran tillhör historien.
DEBATT
Lennart Beijer, Hultsfred, är energitalesman för vänsterpartiet.
Lennart Beijer, Hultsfred, är energitalesman för vänsterpartiet.