Energi till självkostnadspris

Västervik2006-09-02 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
VT: s ledarsida den 31 augusti handlade om våra elpriser och vår nu avreglerade elmarknad. Kenneth Hardy Axelsson (fp) vill återreglera elmarknaden och ledarskribenten anser att en återreglering skulle vara etter värre. Regeringen med sina två stödben har endast en åsikt och det är höga priser för att konsumenten skall spara mera. Alla i till exempel en hyreslägenhet vet att släcka en lampa eller planera användningen av spisen biter inte mycket på elpriset. Det blir att spara på något annat för att kunna betala elräkningen.
När en lantbrukare skall köpa en ny traktor frågar han/hon sig hur stor effekt behöver traktorn ha för att rationellt kunna bruka sin jord och vilket pris är bonden beredd att betala? På samma sätt bör vi fundera över hur stor effekt behöver vi installera för att täcka Sveriges energibehov och till vilken kostnad. När vi importerar energi så är det egentligen effekt vi tillfälligt lånar utanför vårt land. Inget land är berett att ha en överkapacitet på effekt. Effekten kommer alltid att vara en bristvara. Utbud och efterfråga kommer aldrig i balans och priset på importerad el blir därefter.

Regeringspartiet tillsammans med de två stödbenen gläds åt det höga energipriset. Regeringen får in mer i statskassan och kan slå sig för bröstet och påstå att det går bra för Sverige, vänsterpartiet kan anställa 200 000 personer i den offentliga sektorn och miljöpartiet ser att mycket dyr vindkraftsenergi kan någotsånär konkurrera med mycket billig kärnkraftsenergi eller prismässigt motivera en avveckling av kärnkraften. Regeringen har ingen motivation att förändra rådande situation. Vi konsumenter har inget alternativ till vår el-förbrukning och måste betala om vi vill eller inte. Inom parentes kan nämnas att vindkraftsenergi inte tillför landet en enda kW:s effekt då vindkraft hela tiden behöver en back-up.

Min högst personliga åsikt är att vi i Sverige skall se över vilket effektbehov vi har och liksom Finland bygga minst ett nytt rejält kärnkraftverk och se det som en infrastrukturell satsning. Effektbehovet kan inte styras av den absolut högsta punkten som kan inträffa utan det finns en brytpunkt effekt/kostnad. Energi skall ha ett självkostnadspris inom Sverige och vid export det just då rådande marknadspris.
I dag ingår det i det pris du betalar på din elförbrukning en skatt som är närmare 50 procent plus utsläppsrätter som du betala direkt till ditt elbolag. Det är inte frågan om en "Robin Hood"-skatt utan en skatteplundring av oss medborgare, fattig som rik.
DEBATT
Nils Ronquist är kristdemokrat. 
Läs mer om