En manlig bastion som måste försvaras

Manlig syssla. Anonym man grillar.FOTO: Ragnhild Haarstad/SCANPIX

Manlig syssla. Anonym man grillar.FOTO: Ragnhild Haarstad/SCANPIX

Foto:

Västervik2005-09-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Så här i grillsäsongens sista skälvande minut får jag höra talas om en attack på grillpatriarkatet, ett feministiskt initiativ. Det är inte bara grillsäsongen som skälver, knäna skakar och hela grundvalen i svenska kärnfamiljers arbetsfördelning på sommarhalvåret är under attack!
Jag pratade grillrecept med goda vänner, som bor i en förort till Linköping och jag utgick självklart från att det var herrn i huset som skulle stå för grillandet.
Men icke.
- Jag har armbågat mig fram till grillen, sade kvinnan i huset. Det såg så trevligt ut...
Det här duger inte, den sista bastionen måste försvaras. Att grilla är en manlig syssla, punkt.

För den som inte är insatt ska jag kort beskriva hur det mödosamma grillandet går till:
Man häller upp ett glas rödvin. Sedan tar man på sig ett förkläde och en kockmössa. Därefter ska kolen i grillen och så ska man få dem att börja brinna.
Nu börjar den svåra biten, som män är absolut bäst skickade för. En lång, meditativ stund när man uppmärksamt följer hur kolen brinner och sakta förvandlas till en vitgrå glödbädd. Den som inte är meditativt lagd kan slänga käft med grannen förutsatt en "split vision" så att kolbädden får berättigad uppmärksamhet.
När kolen är perfekt är det bara att hämta det som ska grillas inne i köket. Grilla, stolt föra maten till det dukade bordet och inhösta allt beröm av gästerna. Det är sannerligen inte så lätt utan kräver ofta år av träning innan man till fullo kan behärska sig under tiden som kolen falnar.

Det här feministiska initiativet från Linköping kan ställa allt på ända. Det kan till exempel sluta med att ingen ser på och övervakar när kolen förvandlas från kol till glödbädd! Hur blir slutresultatet då? Det är ingen som vet.
Andra och mindre lustiga effekter kan innebära att den som brukar grilla istället står inne i köket och skalar potatis, kokar ris, gör sallad, dukar, bakar bröd och inte får något beröm alls... Under tiden som någon annan bekvämt lutar sig mot grannens staket och sörplar i vinglaset.
Man ryser vid blotta tanken.
Det gäller att mota Olle i grind, annars kan hela nästa grillsäsong vara i farozonen. Kanske platsen vid grillen förloras för all framtid?
Här gäller det att försvara sin position med och mot vassa armbågar.
Lägg på ett kol, grabbar!
Kolumnen
Läs mer om