Egenföretagare ställs utanför trygghetssystemet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är inte jag som påstår det. Beskrivningen av egenföretagare som daglönare är hämtad ur en utredning från det socialdemokratiskt styrda näringsdepartementet, "Företags- och anställningsformer i förändring" (Ds 2003:27).
Egenföretagarnas andel av befolkningen växer för varje år. Idag utgör de fem procent av den arbetande befolkningen eller 211 500 personer. Till det kommer att antalet visstidsanställda har ökat dramatiskt på de senaste 15 åren, från 10 till 15 procent av arbetskraften.
Skillnaden mellan tidsbegränsad anställning och egenföretagande är hårfin. Sannolikt kommer de som idag är tillfälligt anställda i exempelvis projekt att tvingas starta egna företag. Det gäller i synnerhet i offentlig sektor. Arbetsgivarens ansvar för sjuklön och rehabilitering upphör i samma ögonblick som den tidigare anställde blir företagare.
Låt oss leka med tanken att alla som idag är tillfälligt anställd i framtiden blir egna företagare. Det skulle innebära att var femte arbetande svensk ställs utanför trygghetssystemet. Situationen skulle bli ohållbar.
Ändå gör den socialdemokratiska regeringen ingenting.
Det finns två möjliga åtgärder. Regelverket kan ändras så att egenföretagare i samma omfattning som anställda får del av förmånerna. Ett av problemen är att det kan bli konkurrenspåverkande. Ett exempel från min journalistiska verksamhet: Allt fler frilansjournalister är i själva verket arbetslösa. A-kassan betalar deras mat och hyra. De kan därmed ta ett avsevärt lägre pris än om de vore egna företagare, som måste kanalisera alla kostnader via sina arvoden.
Den andra möjligheten är att frikoppla småföretagare från socialförsäkringen. En småföretagare som blir sjuk, riskerar att förlora kunder. Därför sjukskriver sig knappt aldrig en småföretagare, även med ett bra försäkringsskydd.
Det handlar om en lågriskgrupp som kan köpa ett avsevärt bättre försäkringsskydd billigare på den privata marknaden. Alternativt kan försäkringskassan införa en särskild småföretagareförsäkring där premien står i paritet med riskerna.
Jag kan tänka mig att regeringens passivitet beror på att småföretagare är den grupp som betalar mest netto i skatter och avgifter. Utan småföretagarnas osjälviska bidrag skulle sjukförsäkringen ha havererat för länge sedan.
Samtidigt utpekar skatteverket småföretagarna som de värsta skattefuskarna. Det är ren och skär lögn. Skatteverket kan bara påvisa sämre skattemoral i enstaka branschen. Som kollektiv har småföretagarna den bästa skattemoralen av alla.
De sämsta nettobetalarna är stora organisationer, företag och offentlig sektor. Stora företag skatteplanerar och är mästare på att ordna bidrag. Offentliga verksamheter orsakar stora kostnader genom sin oförmåga att hålla personalen frisk och rehabilitera dem som blivit sjuka. Istället väljer offentliga arbetsgivare allt oftare att avskeda sjuka och arbetsskadade, vilket leder till stigande kostnader hos arbetsförmedling, försäkringskassa och andra.
Det är småföretagarna betalar kalaset. Skatteverket ser som sin uppgift att mjölka dem på ännu mer pengar.
Regeringen verkar inte våga göra något, av rädsla för att en stor nettobetalare ska försvinna ur systemet, alternativt får valuta för sina inbetalda pengar.
DEBATT
Janne Näsström är småföretagare.
Janne Näsström är småföretagare.