Västerviks kommun har framskridna planer på att förse Hornslandet med ny anläggning för vatten och avlopp. Tanken är att det ska grävas, sprängas och pumpas några mil till och från centralorten. Huvudmotiven är förhoppningar på ny bebyggelse samt att det i dagsläget finns fastigheter med miljöovänligt avlopp och/eller dålig tillgång på färskvatten.
Med anledning av detta har jag några frågor:
Har kommunen rätt att tvinga ett litet antal fastighetsägare att betala för framtida bebyggelse med hänvisning till miljöbehov, när stora delar av kommunen har lika dåliga eller sämre VA-lösningar?
Finns något exempel på att samhällsutbyggnad ska finansieras av närboende?
Tänker kommunen starta ett infrastrukturprojekt för hundratals miljoner utan att ha en tillförlitlig uppskattning av totalkostnaden?
Finns beredskap för att leta andra lösningar om projektet visar sig alltför dyrt?
Kostnaden för projektet är inte färdiguträknad men det talas om ett tak på över en halv miljon kronor innan den enskilde fastighetsägaren har stadsvatten i kökskranen och anslutning för sin toa. Sådana överslagsberäkningar brukar inte sjunka vartefter tiden går. Efter anslutningen tillkommer rörliga och förhöjda tids- och förbrukningsavgifter.
Många, av dem som ska betala, ser en mycket stor, oförutsedd utgift. Exempelvis den vars fastighet i dagsläget har ett lägre värde än anslutningsavgiften, den som inte bor på fastigheten eller endast använder den i anslutning till några semesterveckor eller den som redan betalat för en godtagbar anläggning. Nästan alla fastigheter har naturligtvis redan bekostat och underhållit en VA-lösning som ansetts tillfyllest vid den tidpunkt då den anlades.
Ett okänt antal fastighetsägare kommer att tvingas försöka sälja inför eller efter det att anslutningsavgiften har utkrävts. Det lokala utbudet kommer då att bli större än efterfrågan och fastighetspriserna sjunka. Argumentet "höjt fastighetsvärde" beroende på extra god VA-lösning är giltigt enbart inom områden där utbudet är lågt samtidigt som standarden varierar.
Kostnadsfördelning
Vilka som inte ska vara med och dela på kostnaden för anläggningen har kommunföreträdarna tydliggjort:
Skattekollektivet ska inte drabbas. Det vill säga: kommunen har inget ansvar för sin prognos/förhoppning att tusentals människor i framtiden ska bosätta sig på Hornslandet om bara frågan om vatten och avlopp löses
VA-kollektivet ska inte drabbas. Det vill säga de, i resten av kommunen, som redan har en kommunal anslutning oberoende av ålder eller kvalitet ska inte få ökade kostnader
Kommuninnevånarna ska inte vara bank för en investering som ska betalas nu men som förväntas vara till nytta främst för kommande inflyttare samt barn och barnbarn
Och då vill jag lägga till:
Enbart centralt belägna, nuvarande, fastigheter på Hornslandet ska inte ensamma bekosta en betydande infrastruktursatsning som är avsedd för framtiden och en flerdubbelt större befolkning.
Ovanstående kan kanske tyckas vara en omöjlig ekvation. Kostnaden blir så stor att ingen vill betala. Lösningen ligger naturligtvis i ett antal småskaliga anläggningar för ett eller ett fåtal fastigheter som skapas i takt med behovet. Sådana finns på marknaden - godkända och till ett betydligt lägre pris.
Med förhoppning om att ansvariga politiker tänker på alla aspekter innan beslut fattas om VA-frågan på Horn.