Dramatiskt finskt riksdagsval

Västervik2011-04-15 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndagens riksdagsval i Finland anses vara det viktigaste sedan andra världskriget. Populistpartiet Sannfinländarna, som i förra valet fick blygsamma 4,1 procent förefaller bli lika stort som de tre dominerande partierna Samlingspartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna (runt 17-20 procent). Sannfinländarna med ledaren Timo Soini kan komma att kräva plats i regeringskoalitionen. Valutgången kan enligt bedömare i grunden förändra grannlandet Finlands politik. Skeptiker tror, att Finland kan gå mot tider av parlamentarisk instabilitet. Vi får hoppas att skeptikerna har fel.

Vad ligger då bakom Sannfinländarnas framgång? Jo, säkert ett växande missnöje med hur de etablerade partierna skött landets angelägenheter. Protesterna har sin grund i en hopplöshet över att många väljare inte längre med arbete och studier ser sig ha möjlighet påverka sitt eget liv. Arbetsplasterna flyttar utomlands, Nokias problem, klyftorna växer och fattigdomen ökar. Partiledaren Timo Soini brukar säga att folket begriper nog.

Vad vill då Sannfinländarna? Jo de är mycket kritiska till EU-medlemskapet. De vill utesluta de EU-länder som inte uppfyller kraven för den gemensamma valutan. Om inte detta sker bör Finland lämna EMU. Företrädare för partiet menar att Finland bör lämna EU. Partiet vill begränsa invandringen. Dessutom vill partiet säga upp Kyoto-avtalet. Kyrkan bör inte heller få godkänna äktenskap mellan homosexuella. Sannfinländarna vill som enda parti avskaffa den obligatoriska undervisningen i svenska i de finskspråkiga skolorna. Här kan inskjutas att centerstatsministern Mari Kiviniemi vid en gemensam presskonferens med sin ryske kollega Vladimir Putin stödde tanken att ryskan skulle kunna ersätta svenskan som ett obligatoriskt språk i vissa delar av östra Finland.

Asylsökande skall enligt partiet tvingas bosätta sig på landsbygden, där det finns billiga bostäder. Partiet vill också slå vakt om den sanna finska kulturen. En finsk kanon föreslås. Och slutligen anser partiet att Finland inte bör gå med i NATO och att den allmänna värnplikten behålls. Sannfinländarna vill också bevara en stark presidentmakt.

Sannfinländarna kan inte jämföras med Sverigedemokraterna. Sannfinländarna har inget nynazistiskt förflutet utan är nästan helt och hållet en skapelse av Timo Soini. Hans egna politiska rötter ligger i tidigare Landsbygdspartiet från 1970-talet, ett parti som leddes av legendariska Veikko Vennamo och senare av dennes son Pekka. Både Veikko Vennamo och Timo Soini ser sig själva som försvarare av den lilla människan mot etablissemanget. Partiet kallar sig populistiskt i motsats till kapitalism och socialism.

Hur kommer det nu att gå i söndagens val? Ja först på måndag har vi svaret. Som alltid i politik kan det oväntade inträffa. Men sansade bedömare menar, att valutgången kan betyda förändringar lika stora som Socialdemokraternas genombrott i början av förra seklet och kommunisternas enorma framgångar efter andra världskriget. Då visste man å andra sidan ganska väl vad dessa politiska rörelser ville åstadkomma. Det vet vi inte med Sannfinländarna. Bara att det kommer att bli annorlunda.

Ett ytterligare bekymmer är det väntade låga valdeltagandet. Valdeltagandet är lägst i Norden I förra riksdagsvalet röstade 67,9 procent mot 84,6 procent i det svenska riksdagsvalet.

Lösningen för de etablerade partierna oavsett om landet leds av en samlingspartistisk- eller centerstatsminister kan bli att låta Sannfinländarna ingå i koalitionen. Förhoppningen är givetvis att partiet i regeringsställning inte lyckas infria sina vallöften utan förlorar stort i valet 2015. Så skedde med Timo Soinis lärofader Veikko Vennamo.

På måndag vet vi resultatet.

Läs mer om