Det krävs mer än jordbruk och hobbyhästar

Västervik2013-08-15 09:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om landsbygden ska utvecklas, måste tillämpningarna av lagar, regler och stöd ändras. Som det nu fungerar, gynnas hobbyverksamhet utan sysselsättningseffekt.

I början av 1980-talet bodde vi under ett par år i trakten av Fårhult. Då fanns tre mjölkproducenter i närområdet. Idag är alla borta. Vad som numera dominerar är en annan form av jordbruk – hästar. Men det är i huvudsak hobbyverksamhet. Ett av de få undantagen finns i våra trakter.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi publicerade härom veckan en rapport som visar att stödet till landsbygden i huvudsak går till jordbruket. Samtidigt behöver landsbygden andra verksamheter som skapar arbetstillfällen, men som inte får stöd.

Ur detta har utvecklats en praxis om vad som är godkända verksamheter på landet. Det är allt som har med mat att göra, småskalig träförädling, ridning, bo på lantgård och spa. Den som vill göra något annat har svårt att få del av EU-medlen.

Även tillämpningarna av olika lagar och regler gynnar jordbruket och hobbyverksamhet. Ett exempel är plan- och bygglagen. Lagens tredje paragraf stadgar följande: "Det krävs inte bygglov för en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring, om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan".

I praktiken är det bara jord- och skogsbruket som slipper bygglov. Låt mig ta ett exempel ur vår egen verksamhet. Magiska Tältet i Fårhult är ett kommersiellt projekt som drivs med giltig F-skattsedel och momsregistrering. I somras hade vi större intäkter än flertalet av landets hästgårdar.

Vi har ett cirkustält, ett riktigt med två master och 28 barduner. Denna typ av tält används även som skydd för djur, sommarstall och ridhus. När det är hästar i tältet, då är det enligt plan- och bygglagen befriat från bygglov, oavsett om det är kommersiell verksamhet eller hobby. Om det som i vårt fall är betalande publik så anser Västerviks kommun att det är att jämställa med husvagnssemester och då krävs bygglov trots att lagen säger att så kallade. samlingstält är befriade från bygglov. Vi fick betala 6 338 kronor för tidsbegränsat bygglov.

Om landsbygden ska överleva, måste politikerna och deras tjänstemän förstå att det kräver mycket mer än jordbruk och hobbyhästar.

Läs mer om