Det är något som inte stämmer

Västervik2006-09-14 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ju mer man lyssnar på alliansens gemensamma framträdanden så förstår man att det är något som inte stämmer när man sedan hör partiledarna framträda enskilt. Det är inte riktigt samma budskap när de framträder under alliansens mantel som när det talas om den enskilda partipolitiken. Detta är illavarslande. Skulle det fungera att styra Sverige enbart utifrån alliansens gemensamma valmanifest? Förmodligen inte.
Det är ett flertal områden som endast nämns i förbigående i manifestet. På dessa punkter hörs det tydligt när partiledarna framträder enskilt att den egna partipolitiken kommer att gå före alliansens politik. Detta kommer att leda till problem, man måste börja kohandla, om det borgerliga blocket vinner valet. En sådan situation skulle innebära att Sverige försvagades politiskt!

Ett område där detta märks tydligt är hur man vill gå tillväga för att minska arbetslösheten. Det är en fråga där högeralliansens partier skiljer sig markant från varandra. Man framställer det hela som att det huvudsakliga syftet är att minska arbetslösheten, men vad det handlar om är att begränsa fackets möjligheter att agera. Alla fyra allianspartierna har ett förslag som innebär en försämring av anställningstryggheten. Men de enskilda partierna vill gå olika till väga. Dessa åtgärder kommer att slå värst mot ungdomar samt anställda över 45 år.
Hårdast fram vill centerpartiet gå tillväga. Centern vill att arbetsdomstolen skall avskaffas, ärenden som i dag behandlas av AD skulle i stället hanteras i vanliga domstolar. Vilket i sin tur skulle leda till att kollektivavtalens avskaffande. Detta eftersom våra domstolar inte dömer i frågor som rör våra löner eller anställningsförhållanden. Det står ju inte i lagen hur mycket man skall ha i lön, eller hur avtal skall tolkas! Kontentan blir att det blir ofarligt att bryta mot kollektivavtalen. I slutändan skulle man bli tvungen att stifta lagar om lönenivåer och anställningstrygghet. Naturligtvis talar jag här om att det som regleras i dessa lagar är mininivåer. Ett sådant förslag kommer att innebära att våra löner bestäms i kretsen av lagstiftare och inte i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

På sina valmöten brukar Maud Olofsson ställa frågan: "Finns det någon här som känner någon arbetslös?" Naturligtvis åker en del händer i luften, nästan alla känner till någon som är utan jobb. Men det vore betydligt ärligare av henne att fråga följande: Finns det någon här som har arbetslösa ungdomar i familjen? Har ni något emot att vi försämrar anställningstryggheten på arbetsmarknaden så kanske dessa ungdomar får arbete? Just precis, kanske får arbete är exakt vad det handlar om! Lediga jobb är inget som skapas av sig själv, inte heller av makthungriga politiker. Lediga jobb skapas när någon behöver få ett arbete utfört. Att försämrade anställningsvillkor eller längre provanställningstider automatiskt skulle skapa lediga jobb finns inget som helst belägg för.
Visst är det något som inte stämmer i årets valrörelse. Genom högeralliansens gemensamma valmanifest har det blivit betydligt svårare för väljarna, framförallt för förstagångsväljarna, att kunna avgöra vad politikerna egentligen vill förändra i samhället och på arbetsmarknaden. Innan man lägger sin röst i årets val måste man besvara följande fråga inför sig själv: Tillhör jag den grupp av väljare som får det bättre med alliansens politik?
DEBATT
Jan-Gunnar Johansson, Västervik, är fri debattör. 
Läs mer om