Den virtuella världen snuvar politiken
Frestande. Men den politiska makten bör hålla fingrarna borta från datorvärlden. Foto: Claus Gertsen /SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Eftersom utvecklingen inom datorvärlden går rasande fort och politiken alltsomoftast är ganska seg av sig, blir det obönhörligen så, att även den mest framsynte politiker får finna sig i att bli frånåkt, snabbare än någon kan ana. Så var det med moderate statsministern Carl Bildt, som ville satsa på bredband, och socialdemokratiska statsrådet Björn Rosengren, som skulle ge bredband åt hela folket men bara fulprivatiserade Telia och sedan lämnade politiken för att bli lobbyist.
Och så har det gått för regionförbundet i Kalmar län, som har skyfflat i väg tiotals skattemiljoner på ett praktfullt bredbandsfiasko.
Ett av de mesta kända datorföretagen är Microsoft. Framgången har gjort konkurrenterna avundsjuka. Flera gånger har Bill Gates skapelse blivit anklagad för att använda oetiska metoder.
Ett aktuellt exempel som fått EU-kommissionen att vilja ta i med hårdhandskarna gäller om Microsoft inom EU skall få sälja sin programvara Windows med inbyggt antivirusprogram. Enligt kommissionen skulle detta begränsa konkurrensen, eftersom andra företag då får svårare att sälja sina antivirusprogram.
Detta borde inte vara något problem, allra minst för konsumenterna. Varför skall EU-byråkrater ingripa mot ett företag, som gör sina produkter bättre än tidigare? Det är inte europeiska konsumentgrupper som driver frågan. Det är andra amerikanska datorjättar som tagit sina advokatdrivna strider över Atlanten.
Lika fel blir det när två franska politiker vill att Apple skall sluta att sälja musik via sin musiktjänst Itunes, eftersom de filer som finns där bara fungerar med de egna apparaterna. Naturligtvis går det att hävda att det är konkurrensbegränsande - men inte mer än att en Volvoverkstad vägrar att reparera bilar av ett annat märke.
På marknaden tvingas man inte att köpa det ena eller det andra. Därför finns det heller ingen anledning att låta politiker och byråkrater klampa in och försämra för konsumenterna.