Debattdirektör missar poängen: Ökade löneklyftan mellan direktörerna

Västervik2005-03-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svenskt Näringslivs vice ordförande Signhild Arnegård Hansen försöker i ett inlägg i Västerviks-Tidningen (9/3) blanda bort korten kring vår undersökning om de höga vd-lönerna i svensk industri. Hon ger visserligen en korrekt bild av hur undersökningen har genomförts, men på en punkt är hennes tystnad talande. Hon nämner inte med ett ord det som var själva poängen i vår undersökning, nämligen att löneklyftan mellan direktörer och arbetare har ökat.
Signhild Arnegård Hansen tycker inte om att vi fokuserat på de 50 bäst betalda industridirektörerna. Varför inte i stället de 50 lägst betalda, undrar hon.
Ja, man kan naturligtvis ur ett stort statistiskt material välja i stort sett vilka jämförelser man vill. Vi har valt den vi tycker är mest intressant, nämligen de 50 verkställande direktörerna i toppen. Svenskt Näringsliv är välkommet att ur vårt material välja en annan jämförelse. Hela materialet finns på www.dagensarbete.se.
Men det viktiga vid alla statistiska jämförelser är att man tydligt presenterar vad man gjort. Vi har varit väldigt tydliga med att det är de 50 topp-vd:arna som jämförelsen handlar om. Vi gjorde exakt samma undersökning för två år sedan. Därför kan vi visa att löneklyftan mellan industridirektörer och industriarbetare har ökat. Då gick det i lönehänseende 26 industriarbetare på en topp-vd. I dag har siffran stigit till 28. Toppdirektörerna har på två år ökat sina löner med 14 procent, medan industriarbetarna fått 6,9 procents lönelyft.
Men om det gör Signhild Arnegård Hansen lyckligare kan vi undanta de 50 bäst betalda direktörerna och räkna på de övriga 1 021 verkställande direktörerna i vår undersökning. Då visar det sig att dessa fått ännu större löneökningar - 17,4 procent på två år!
I journalistik är det alltid bäst att hålla sig till fakta. Det lösa tyckandet överlåter vi åt politiker och representanter för Svenskt Näringsliv.
DEBATT
Hans Larsson är chefredaktör på Dagens Arbete.
Läs mer om