Dags att erkänna staten Västsahara

Västervik2006-04-05 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Självmordsbombare, ond bråd död och grov terrorism. Dessa ingredienser tycks dessvärre i dag vara obligatoriska för att mediedramaturgin ska vilja uppmärksamma en konflikt. Men de långvariga internationella konflikter som inte har televisionens strålkastare riktade på sig kan glömma rättvisan. En sådan glömd fläck på kartan är Västsahara, Afrikas sista koloni och världens största, och ett offer för storpolitikens maktspel.
Tortyr, napalmbomber och hungersnöd har varit vardag för saharierna i decennier, trots att FN redan på 1970-talet fastslog deras rätt till självständighet. Det totala antalet västsaharier som bodde i området före Marockos invasion, eller är barn till dessa, är uppemot 250 000 personer.
Av dem lever ungefär 160 000 enligt
FN:s flyktingorgan UNHCR som flyktingar i Algeriet, 25 000 i Mauretanien och tusentals därtill fördrivna världen över. Över tusen västsaharier har dödats och försvunnit genom åren, av politiska skäl.
Sedan 1975 är Västsahara, en före detta spanska koloni på gränsen till vårt Europa, ockuperat av Marocko. Trots att västsaharierna, som i trettio år förpassats till flyktingläger i Algeriet, har rätt till självständighet enligt den internationella folkrätten. Turerna för denna förtryckta nation ter sig som gammeldags kolonialpolitik där omvärlden ritar kartan.

Folkomröstningen för ett självständigt Västsahara som skulle ha hållits redan 1992 har ännu inte ägt rum. Kofi Annan, vars ambition vid sitt tillträde som FN:s generalsekreterare var att lösa denna konflikt, jämte Östtimor, måste nu leva upp till bevis.
I juli 2002 lyckades FN:s säkerhetsråd stoppa ett förslag från Storbritannien, Frankrike och USA, som innebar att FN:s fredsplan med en folkomröstning skulle ersättas av minimal självständighet inom Marockos gränser. Detta ursprungligen marockanska förslag var liktydigt med uppgång i Marocko och rimmade illa med både folkrätt och internationell lag.
FN:s fredsförhandlingar kollapsade 2003, då Marocko vägrade genomföra säkerhetsrådets enhälligt framlagda plan för en folkomröstning om självständighet. För närvarande finns ingen aktiv fredsplan, men självständighetsrörelsen Polisario upprätthåller likväl den vapenvila som ingicks 1991, i hopp om återupptagna förhandlingar.

Marocko är på grund av ockupationen av Västsahara det enda afrikanska land som inte är medlem i Afrikanska Unionen.
Över 80 stater har redan erkänt Västsahara, nu senast Sydafrika, och alltfler nationer väljer att uppgradera sina förbindelser genom att öppna ambassader och statsbesök.
Den Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken Västsahara utropade sin självständig den 27 februari 1976. 30 år senare borde det vara dags för Sverige att ge detta förtryckta folk ett erkännande. (SNB)
DEBATT
Birgitta Ohlsson är riksdagsledamot för folkpartiet. Cecilia Malmström är EU-parlamentariker för folkpartiet.  
Läs mer om