Hon företräder det riksdagsparti som i jämförelse med sin storlek förlorade mest av alla i höstens val. Hon har lett partiets valanalysgrupp. Annie Johansson är hennes namn och är sedan i höstas ekonomisk talesperson för Centerpartiet. De gånger det diskuteras en framtida efterträdare till partiledaren Maud Olofsson nämns hennes namn av många. Jag träffade henne för ett samtal i riksdagscaféet nyligen.
Ett ord som hörs från alla partier nuförtiden är ordet Förnyelse. Vad betyder förnyelse för Annie Johansson?
- Det handlar om förändringsvilja, att vara ett parti i takt med tiden. Att var förnyare handlar inte om att vara extrem.
Centerpartiet fick 6,6 procent i valet och det var en tillbakagång med 1,3 procentenheter och är det tredje sämsta valresultatet sedan bildandet av Bondeförbundet för omkring hundra år sedan. Varför gick det så dåligt för Centerpartiet i valet?
- Vi var inte ett idéparti utan ett regeringsparti, säger Annie Johansson och fortsätter:
- Vi hamnade i alliansskugga och framstod inte som ett eget parti.
Hon menar vidare att Centern som parti och även många partimedlemmar fokuserar allt för mycket på det som partiet inte får igenom och det som partiet misslyckas med och i stället måste de bli bättre på att se nyttan och vinsterna med regerandet.
Själv tror jag att det politiska mittenfältet är för tajt, allt för många trängs där och till sist är det helt enkelt svårt att som väljare upptäcka några större skillnader på alternativen. Precis som Folkpartiet kallar sig numera Centerpartiet liberalt. Vad skiljer egentligen partierna åt? Innan Johansson levererar svaret dröjer hon en stund:
- Folkpartiet är inte ett lika decentraliserat parti, säger hon och exemplifierar med FP-idén om att förstatliga skolan.
Hon nämner att det inte är så stora värderingsskillnader utan främst sakpolitiska ståndpunkter som skiljer partierna åt men tillägger något mycket intressant:
- Jag skulle bli förvånad om vi sitter här om 25 år och det fortfarande är två partier. Jag tror vi är på väg åt det hållet, men det är viktigt att det inte hastar dit.
En annan fråga som skiljer partierna åt och som många medlemmar i Centern säkert ser som ett av flera stora hinder för att fusioneras med Folkpartiet är energipolitiken. Med tanke på vad som händer i Japan - bör energiöverenskommelsen omprövas?
- Nej. Detta visar att vi måste vårda överenskommelsen. Den består av precis den mixen som behövs för att klara omställningen. Och så tillägger hon:
- Jag blir ganska provocerad av den diskussionen. De dör i Japan och här pratas det om att ompröva energiöverenskommelsen.
Åter till partiets ideologi, liberalismen. Hur ser hon på jämställdhetspolitik och familjepolitik i relation till den ideologi hon säger sig ha i ryggen?
- Det viktigaste för jämställdheten är att kvinnor ska få mer pengar i plånboken.
Hon nämner i detta sammanhang skattesänkningar som genomförts och sådana som partiet vill genomföra och vikten av att det växer fram fler arbetsgivare i traditionellt kvinnliga yrkesområden. Och så stryker hon under vikten av att arbeta långsiktigt med attityder men samtidigt är hon mycket tydlig på en punkt:
- Jag är emot kvotering i alla dess former.
EN del Folkpartiliberaler har en förkärlek för att gärna vilja styra upp familjelivet trots tal om valfrihet. Jag frågar hur liberalen Annie Johansson ser på diskussionen om föräldraförsäkringen?
- Föräldradagarna tillhör barnet och jag är emot kvotering i detta avseende, även om jag själv skulle vilja dela.
Ska pappamånaderna bort då?
- Skulle jag kreera ett helt nytt föräldraförsäkringssystem, hade de inte funnits med, säger hon.
Däremot ser hon jämställdhetsbonusen som viktig att behålla.
I samhällsdebatten förekommer diskussionen om att eventuellt gå fram med en gemensam allianslista i riksdagsvalen, inte minst för att rädda småpartiernas röster i riksdagen. I valanalysen tar ni avstånd från detta. Hur kommer det sig?
- Vi ska vara med i alliansen, men det är viktigt att vi är fyra olika partier. Man får inte glömma att det enda partiet som tjänat på alliansen är Moderaterna. Centerpartiet får inte slå sig till ro, det handlar om att stärka våra positioner och då är det viktigt att marknadsföra partiet.
Vad är Centerpartiet 2014?
- Ett parti som haft en gedigen process om ett nytt idéprogram, en stolt och rakryggad medlemskår och stort i opinionen - men detta är inget man gör över en natt.
I valutvärderingen förslås att Centerpartiet bör tillsätta en viceordförande. Är du kandidat för den posten?
- Det beror på vad en vice ordförande får för roll. Men jag är inte intresserad om det bara ska vara en intern post. Jag är mer en ledartyp.